Tamer Heper Tapu iptal olmaz
HABERİ PAYLAŞ

Tapu iptal olmaz

Haberin Devamı

Binamızda yedi daire var, beşi projede görülüyor ikisi görülmüyor. Bunların yeri projede biri kapıcı dairesi diğeri sığınak. Ancak tapuda yedi malik var ve her bir malikin hissesi 1/7, binada kat irtifakı yok. Bu halde tapular iptal olur mu? A.K.

Bu konuda bir yanıt vermişim gibi bir izlenimim var ancak sanki kat irtifakı varmış gibi hatırlıyorum. Oysa kat irtifakı da yokmuş. Bu durumda akla iki şey gelir. Birincisi; bina yasal prosedür içinde yapılmıştır yani ruhsatı, tasdikli projesi vardır ama kat irtifakı kurulmayıp yedi ortak adına tescillidir. Bu tatbikatta pek görülen bir şey değil. Zira ruhsatlı, tasdikli projeli, her hali ile yasal bir binada sanki kat irtifakı kurmak mecburi imiş gibi önce kat irtifakı kurulur, sonra da kat mülkiyetine geçilir.

[[HAFTAYA]]

Bu konuda ikinci akla gelen, binanın kaçak yapıldığıdır. Yani bina aslında tapuda arsa olarak görünür. Arsanın yedi maliki vardır, her birinin payı eşittir, el ele verirler bu binayı kaçak yaparlar, yerel yönetim ses çıkarmaz, örneğin seçimler yakındır, bu nedenle oy kaybetmemek için görmezden gelir ve bina inşa edilir. Konu açıldığı için de hiç tereddütsüz şunu söyleyebilirim ki, bahsettiğim türden inşa edilmiş bina tahminlerin çok üstündedir. Üstelik bunları varoşlarda aramak hatadır, şehrin en akla gelmeyecek semtlerinde ruhsatı, projesi olmayan binlerce ev vardır. Okuyucumunki büyük ihtimalle bunlardan biri. Ancak böyle bir yapıda, binanın yıktırılması gibi önlemler söz konusu olur ama tapunun iptali diye bir şey söz konusu olmaz, zira tapu sahipleri arsanın hissedarıdır. Arsa hissesinin de ellerinden alınması düşünülmez. ‘Binanın yıktırılması düşünülür’ dedim. Bu cümle okuyucumu endişeye sevk etmesin, ülkemizde vatandaşın binasını yıkıp, seçmenini küstürecek iktidar henüz olmadı. Yani tapu geçerli, iptal olmaz. Bina kaçak, yasa dışı, normalde asla olmaması lazım ama yasaları uygulamayan yönetimler buna dokunmaz. Okuyucumun gayrimenkul konusu daha detaylı incelenebilir ama benim sadece mektuptan çıkardığım sonuç budur. Daha detaylı inceleme ve sağlıklı bilgi belgelerinin tetkiki sonucu olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder