Tamer Heper Tapu veraset ilamına bakar
HABERİ PAYLAŞ

Tapu veraset ilamına bakar

Babamızdan bir tarla miras kaldı. Mirasçı olarak biz kardeşler varız. Kardeşlerden ablamız da öldü. Onun da çocukları var. Bu çocuklardan biri de öldü ama onun piyasaya borcu varmış. Bu nedenle ölen çocuğun eşi ve çocuğu mirası reddetti. Şimdi tapu veraset ilamında, ‘mirasın reddini görmediğim için tescili eş ve çocuk adına yaparım’ diyor. Böyle bir durumda ret konusuz kalmaz mı? V.Ö.

Kural şu; miras üç ay içinde reddolunur. Bu halde reddeden mirasçılar için, başka mirasçı var ise muristen (miras bırakan) önce ölmüş gibi işlem yapılır. Bu arada, veraset ilamı çıkarılıp da eş ve çocuk bu veraset ilamında mirasçı olarak görünürken, bu hali ile tapuya sunulduğunda, tapu sicil müdürü veraset ilamında gördüğü hali ile tescili yapar.

Haberin Devamı

Bir mirasçı, miras kalan tereke malından tasarruf ettiği takdirde de mirası kabul etmiş addolunur. Dolayısıyla mirasın reddi sonuçsuz kalır. Dolayısıyla başka mirasçılar var da onlar mirası reddetmiyor ve kabul ediyor ise bu hali ile tapuya belge sunulması gerekmektedir. Ancak son hali ile mirasçı görünen kimselerin de mirası reddetme hakkı bulunmaktadır. Onların kabul mecburiyeti yoktur. Ama bunlardan başka mirasçı yok ise zaten tapuya başvurma ihtiyacı da yoktur. Mesele kendiliğinden hallolur. Şayet en yakın tüm mirasçılar, mirası reddediyor ise bu halde ölenin malvarlığı sulh mahkemesince iflas hükümlerine göre tasfiye edilir. Tasfiye sonunda arta kalan değer olursa, bu mirası reddetmemişler gibi hak sahiplerine verilir. Durum budur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder