Tamer Heper Tapuda kimin adına kayıtlı?
HABERİ PAYLAŞ

Tapuda kimin adına kayıtlı?

Kırk yıl kadar önce babaannem tarlasını satışa çıkarmış, ablam da parasını ödeyip almış. Ancak o yıllarda köylük yerde tapu bulunmadığı için de herhangi bir işlem yapmamışlar. Babaanne 1987’de vefat etti. 2019’da da tapulaştırma işlemi başladı. Herkes bu yerin ablama ait olduğunu biliyordu ama bir şey oldu, ablamın tarlası bir başka yere taşındı. Bu yerdeki yerleşik kimseler de ablamın mülkiyetini kabul etmedi, onlar kullandı. Bugün ablamın hukuken ne yapabilir?  S.İ.

*****

Okuyucumun sözünü ettiği tarla için yapılanları bir gözden geçirelim. Birincisi, okuyucumun ablası bir tarlayı satın almış, o tarihlerde bu bölgede kadastro çalışması yapılmadığı için tapu müdürlüğünde alım-satım yapma imkanı yok. Dolayısıyla tarlalar böyle el değiştiriyor. En tedbirlisi düz beyaz kağıda satış senedi yazıyor, daha da tedbirlisi bu kağıda muhtarlık mührü basıyor. Gayrimenkul alım-satımı böyle. Sonra bu yerlerde kadastro çalışması yapılırken çalışmayı yapan heyet parsellerin kime ait olduğunu hem bu yazılı kağıtlardan hem de muhitte yerleşik kimselerin tanıklıklarından yola çıkarak tespit ediyor ve sonuçta bu çalışmayı askıya çıkarıyor. Askı süresinde itirazlar mümkün ve inceleniyor. Bir de bu yerlerde mevzi imar planı çalışması yapılabiliyor, bu kadastro çalışmasından farklı. Bu sırada da kötü bir uygulama ama yasal bir uygulama olarak parseller yer değiştirebiliyor. Nitekim okuyucumun parseli de böylece yer değiştirmiş.

Haberin Devamı

*****

Şimdi parseline sahip çıkamıyor ama bilmesi gereken iki husus var: Acaba ‘Parselim yer değiştirdi’ derken bu parsel okuyucumun adına tapuda tescil edilmedi mi? Yani bir hata mı yapıldı? Hata varsa kadastro çalışmasına itirazlar, kadastro çalışması bittikten sonraki on yıl içinde dava konusu yapılır. Buna göre okuyucumun dava açma süresi geçmiş, yapacak bir şey yok. Şayet okuyucumun kardeşi adına tescilliyse ve tapuda okuyucumun ablası malik görünüyorsa bu halde kadastro memuru tarafından kendi parsel sınırlarını tespit ettirip, bu sınırlar içindeki yabancıların el çekmesi için dava açma hakkına sahip. Ancak ilk etapta bilinmesi gereken tapuda kendi adına tescilli mi değil mi?

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder