Tamer Heper Tapuda kısa bir inceleme yapın
HABERİ PAYLAŞ

Tapuda kısa bir inceleme yapın

Babamız 1993 yılında vefat etti. Kendisinden iki daire bir dükkan miras kaldı. Annem ve kardeşlerim iki daireyi sattık. Şimdi bir dükkan var onu da satmayı düşünüyoruz. Acaba Veraset ve İntikal Vergisi ödenmiş midir? Bu konuda tereddütteyiz. Satış mümkün olursa satımda alıcının ödeyeceği vergi dışında vergi öder miyiz?

Okuyucuma yanıt vereceğim ama bu yanıt elbette bir incelemeye dayanmayacak. Yine kahve falı gibi olacak ama büyük bir ihtimalle bu fal doğru çıkacak. Okuyucum mirasın üç bağımsız bölüm olduğunu söylüyor. Muhasebecilerinin de veraset ilamı aldığından söz ediyor. Bundan anlaşılıyor ki olaya profesyonel bir müdahale var. Yani bir muhasebeci bir yolla veraset ilamı almış. Veraset ilamı almak bir davadır. Dava takibi ya asil tarafından veya ancak bir avukat tarafından yapılır. Muhasebeci tarafından yapılmaz ama kendi imzaları ile bir dilekçe düzenlenmiş olabilir. Bunun üzerinde çok durmuyorum, veraset ilamının çıkarılmasından sonrasına geleyim. Veraset ilamı çıkarıldıktan sonra veraset vergi dairesine beyanname verilir. Bu beyanname ile tahakkuk eden vergi ödenmeden gayrimenkulün satışına izin verilmez. Dolayısı ile iki daire satıldığına göre demek ki veraset vergi dairesine Veraset Vergisi ödenmiş. Bazı hallerde bir bağımsız bölüm teminat olarak gösterilerek diğer dairelerin satışına izin verilmesi istenilebilir ama olayda bir muhasebeci bulunduğuna göre bunu biraz küçük ihtimal olarak görüyorum. Ancak bu konuda bir sınırlama olup olmadığı dükkanın bağlı bulunduğu tapu sicil müdürlüğünden öğrenilebilir. Satışda da sadece alıcı değil hem alıcı hem satıcı vergi öder, bunu da bilin.

Haberin Devamı

Dosya numarasını bulun

Annemle babam boşandığında bir yaşındaymışım. Şimdi 19 yaşındayım. Babamdan almadığım nafakalarım var. Bir de mahkeme bana birtakım mallar vermiş. Bunu inkar etmiyorlar ama ben ne olduğunu bilmiyorum. Doğru çıkmazsa borçlanmamak için avukata başvuramıyorum. Ne tavsiye edersiniz? Z.Ç.

Size benim durumumdaki herkesin tavsiye edebileceği tek şey var. Annenizle babanızın boşandığı davanın dosya numarasını bulmak. Evet aradan uzun zaman geçmiş ama mahkemeler dava dosyalarını çok uzun zaman saklarlar, hatta dava dosyasının tamamı bulunmasa dahi karar kartonu dediğimiz, mahkeme kararlarının saklandığı bir klasör vardır ve onlar önemle saklanır. Bu kararı bulmanız halinde olayınız çözülür. Bunu bulmak için bir avukata başvurmanız bile gerekmeyebilir. Önce siz girişimde bulunun olmazsa bir avukata başvurun. Haklarınız o kararda yazılıdır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder