Tamer Heper Tarla babanın ise miras bölüşümü nasıl olur?
HABERİ PAYLAŞ

Tarla babanın ise miras bölüşümü nasıl olur?

Annem, sağ iken 1970 yılında bir arsa aldık. Sonra annem vefat etti. Babam ikinci kere evlendi. Sonra bir arsa daha aldık. Babamın vefatı halinde miras nasıl bölüşülecek? Üvey anneme ve bize paylaşım nasıl olacak? N.D.

*****

Soruyu aynen almış olmam nedeni ile önce düşündüğüm bir hususu açıklama ihtiyacındayım. Okuyucum ‘arsa aldık’ diyor ya bu arsanın babası adına alındığını düşünerek yanıt vereceğim. Anne hayatta iken 1970 yılında babaya bir arsa alındı ya o arsa halen duruyor. Ancak bu arada anne vefat etti. Annenin bu arsada bir ortaklığı olmadığı için annenin ölümü ile bu arsanın mirasa konu olması söz konusu değil. Annenin vefatı tarihinde arsa halen babanın. Annenin vefatından sonra baba ikinci defa evlendi ve bir arsa daha aldı. Şimdi babanın iki adet arsası var ve halen tümü kendi adına.

Haberin Devamı

*****

Bir gün babanın vefatı halinde babaya ait tüm malvarlığı mirasa konu olacağı için babaya ait tüm malvarlığının dörtte biri ikinci eşin, dörtte üçü de evlat veya evlatların olacak. Hadise bu. Okuyucum mirasın nasıl paylaşılacağını sorduğu için önce miras konusunu yanıtladım. Ama okuyucum edinilmiş mallara katılma rejimini düşünüyor ise bu defa ilk alınan arsa hesaba katılmayacak.

İkinci alınan yani evlilik birliği içinde alınan arsa hesaba katılacak. Bunun için ikinci eşin ne menfaat sahibi olabileceğini bu safhada hesaplamak mümkün değil. Zira babanın vefatına kadar bu arsa elde kalır mı, satılır mı, ikinci eşe de birtakım mallar alınır mı? Bunları bugünden bilme imkanı olmadığı için kendisine ne menfaat sağlanacağını söylemek mümkün değildir. Bu vefat tarihinde belli olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder