Tamer Heper Tazminat için 2 yılınız var
HABERİ PAYLAŞ

Tazminat için 2 yılınız var

6 Temmuz’da trafik kazası geçirdim. Kaza sonrası hazırlanan raporlarda kusur yüzde 70 karşı tarafın, yüzde 30 benim olarak belirlendi. Olaydan sonra karakola gittik. Kol ve bacaklarımda çizikler vardı, karakolda şikayetçi olmadım. Ancak sonradan olayın bu kadar basit olmadığı görüldü ve bacaklarımdaki yaralar çalışmama engel olacak hale geldi.

Ben hayatımı kamyon şoförlüğü yaparak kazanıyorum ama şu ana kadar çalışamadım. Karakolda şikayetten vazgeçmiş olmam nedeni ile tazminat hakkımdan da vazgeçmiş olur muyum? Bu tarihlerde tazminat davası açabilir miyim? ● B.M.

Haberin Devamı

Trafik kazası daha yaklaşık 15 gün önce olmuş. Bu 15 gün içinde okuyucumun bazı zararları ortaya çıkmış. Acaba durumu itibarıyla bu zarar gün geçtikçe artar mı? Trafik kazaları nedeni ile dava açmak için çok acele etmeye gerek yoktur.

Dava açma süresi iki yıldır. Dolayısı ile 15 gün içinde acele etmeye gerek olmadığını ifade için bu girişi yaptım.

★ ★ ★ ★ ★

İkinci husus, trafik kazalarında tarafların kusur oranına göre maddi tazminat talebinde bulunulabilineceği gibi kusur oranına bakılmaksızın mahkemenin takdir edeceği bir manevi tazminat da talep edilebilir. Üçüncü husus; okuyucum karakolda şikayetten vazgeçmiş. Peki şimdi ne olacak?

Trafik kazaları taksirli suçlardandır. Böyle bir durumda ceza yönünden takipten vazgeçmek mümkündür. Şikayetten vazgeçmek cezai yönden talebi bulunmadığı anlamı taşır.

Bunun dışında zarara uğrayanın tazminat hakkı bulunduğu için, şikayetten vazgeçme ‘tazminat talebinden de vazgeçme’ anlamına gelmez. Tazminat talep hakkı vardır ve bu hak iki sene içinde kullanılabilir.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun karıştığı olay üzerinden henüz yaklaşık 15 gün geçmiş. Okuyucumun tazminat talep hakkı bulunmaktadır ve bence olayla ilgili tüm detaylar belirlendikten ve sağlığına kavuştuktan sonra maddi ve manevi tazminat talebi ile dava açmasında bir mahzur yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder