Tamer Heper Tedbir gerekli
HABERİ PAYLAŞ

Tedbir gerekli

Sıkıntılı günler yaşıyoruz. Bu günler sadece ülkemiz için değil, dünya için söz konusu, bu tamam. Elbette olağanüstü tedbirler gerekiyor. Nitekim sağlıkla ilgili tedbirler açıklandı, kit imalatı, dezenfekte için malzemelerin üretimi ve nasıl kullanılacağı, hastanelerde tedbirler...

Ekonomik önlemler de açıklandı, biz yaştakilere (65 yaşını geçenleri kastediyorum) kolonya dağıtımı, KDV indirimi... Peki hukuki önlemler?

Neyi kastediyorum? İlk önlem olarak çok olumlu bir karar verildi, adliyelerde duruşmalar bir ay ertelendi. Zira özellikle duruşmaların yapıldığı günlerde duruşma salonlarında herkes iç içe. Hele hele icra dairelerinin durumunu anlatmam mümkün değil, insanlar sadece iç içe değil üst üste.

Haberin Devamı

Bir iş için giren ancak akşama çıkıyor. Bunu önlemek lazım. Dolayısıyla icra takipleri için erteleme süresi düşünülmeli. Hatta bu bir aylık erteleme gerekirse uzatılmalı. Mahkeme kalemleri çalışıyor yani işler tümden durmadı sadece kalabalık önlendi bu da isabetli oldu.

★ ★ ★ ★ ★

Ancak yine de bitmedi. Önümüzde bir ihtilaflar yumağı dağ gibi duruyor.

Şöyle: Biliyorsunuz büyük mağazalar kepenk kapattı. Bunların satış mağazaları AVM’lerin içinde. İyi ama AVM’lerin aylık kira bedellerini biliyor musunuz? AVM’lerde mağazalar iki tür kira öder. İlkinde sabit bir rakam belirlenmiştir, ikincisinde hasılat üzerinden yüzde oranında kira ödenir. Bazılarında her ikisi de birlikte ödenir, bazılarında ise daha yüksek olan ödenir.

Bu nedenle AVM içindeki mağazaların aylık kirası için net bir rakam konuşmak mümkün olmaz. Ama bilinsin ki aylık 100 bin TL civarında kira ödeme durumunda olan mağazalar var.

Çünkü bunların hasılatı yüksek. Şimdi bu mağaza kepenk kapattı. Bu kirayı nasıl ödeyecek? Ne kadarını ödeyecek? Kepenk ne kadar süre ile kapalı kalacak? Biriken kira bedeli nasıl tahsil edilecek? Bitmedi, bu mağazalar hem imalat hem satış yapıyor, peki çalışanlarına nasıl aylık ücretlerini ödeyecek? Ne zamana kadar ödeyecek?

Peki çalışanlar iş akitlerini sonlandırırsa tazminat hesabı nasıl olacak? Kira bedellerini geciktirenler için tahliye prosedürü işletilirse AVM’nin durumu ne olacak? Zira AVM’leri ayakta tutan marka mağazalardır. Daha da doğacak problemleri say sayabildiğin kadar. Peki bunlar için bir tedbir paketi açıklanmayacak mı?

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder