Tamer Heper Tedbirli olun
HABERİ PAYLAŞ

Tedbirli olun

Haberin Devamı

Babama ait müstakil tapulu zeytinlik ile babamın hissedar olduğu muhtelif zeytinlik parseller var. Babam panik atak hastası, buraları satmak istiyoruz. Nasıl satarız? Babamın tapuda işlem yapması mümkün mü? ● R.U.

Babanızın kendine ait müstakil tapulu zeytinliği satmasında bir problem yaşanacağını zannetmiyorum. Zira bu husus her ne kadar tıp konusunu ilgilendiriyor ise de hukuki muamele yapmaya mani hastalıklar, işlem yapacak kişinin sebep sonuç ilişkisini kurmaya mani olan hastalıklardır. Panik atağın bunların arasında olduğunu zannetmiyorum. Panik atak olan kimselerin şuuru yerindedir, yaptığı işin sonuçlarına idrak eder. Bu konuda fazla yorum yapmak istemiyorum. Ancak bu hastalığın hukuki işleme engel olup olmadığının tespiti için tapuda satış yapmadan önce bir doktor raporu almanızda yarar vardır. Bu doktor raporunun bir heyet raporu olması gerekmez. Herhangi bir nörolog, nöroşirurjist veya psikiyatr olabilir.

Bunlardan birinden alacağınız raporla tapuda işlem yapabilir veya noterde vekaletname düzenletebilirsiniz. Bu yolla da işinizi sağlama alırsınız. Babanızda panik atak olmasa bile yine de böyle bir rapor alınmasında yarar görürüm. Ne yazık ki insanlar belli bir yaşta hukuki işlem yaptığında birtakım kişiler kendilerini hak sahibi görüp hemen “Zaten yaşlıydı ve hastaydı, bu işlem geçersizdi” diye dava açabiliyor. Bu nedenle vekaleten satış yapacaksanız bile bu raporu almakta yarar var. Hisseli tarlalara gelince... Biliyorsunuz hisse satışı yapıldığında diğer hissedarların öncelikli alım hakkı var. Bu durumda ortaklar dışında bir alıcı bulunduğunda satış sonrası bir takım problemler yaşanabiliyor. Problemsiz olması için ya hissenin diğer ortaklara satılması lazım veya diğer ortakların tapuda üçüncü kişilere satışa izin vermeleri lazım. Bunu da sağlarsanız problemsiz bir satış yapabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder