Tamer Heper Tek parsel mi çok parsel mi?
HABERİ PAYLAŞ

Tek parsel mi çok parsel mi?

170 haneli yazlık bir sitede hisse sahibiyim. Kooperatifimizi tasfiye ettik. Kooperatifken olan yönetim planımız tapu kayıtlarına aynen işlenmiş. Oysa bize siteye geçişte yeniden yönetim planı yapılacağı söylenmişti. Eski yönetim planı geçerli midir? Yaptığımız genel kurullar ve alınan kararlar kanuni olarak geçerli midir? Ş.Ö.

*****

Okuyucuma net yanıt verebilmem için bilmem gereken bir husus eksik kalmış. Diyor ki 170 haneli bir site. Bu sitenin bir parsele kurulu olup olmadığını bilmek durumundayım. Şayet bir parsel üzerinde ise kooperatifin kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurduğu tarihte tapuya verdiği yönetim planı halen geçerlidir.

Haberin Devamı

Buna göre hareket edilmesi gerekir. Şayet site birden çok parsel üzerine kurulu ise bu halde toplu yapı sisteminin kurulması gerekmektedir ki 2007’den önce kurulan bu ve benzeri sitelere her parsel için ayrı yönetim planı hazırlanmıştır. 2007’den sonra bunların toplu yapı sistemi içinde yeniden tek yönetim planı hazırlanması mecburiyeti getirilmiştir. Okuyucumun dahil olduğu site 2007’den önce kurulmuş ise toplu yapı sistemi yoktur, yeni bir yönetim planı hazırlanması gerektiği bunun için söylenmiş olabilir. Şayet durum bu ise ne yazık ki şimdilerde sitede kat mülkiyeti mevzuatı uygulanmayacaktır. Belki bunun için yeni bir yönetim planı yapılması gerektiği söylenmiştir.

*****

Şayet site 2007 tarihinden sonra inşa edilmiş ise ve birden çok parsel üzerine kurulu ise bu halde yönetim planı toplu yapı sistemine göre kurulmuş olmalıdır, yeni bir yönetim planı gerekmez. Şayet bugünkü sistem itibarıyla her şey yasalara uygun ise ve buna rağmen yönetim planının bazı maddelerinin değiştirilmesi isteniliyor ise bu halde kat maliklerinin beşte dördünün oyunu almak zorundasınız.

Yönetim planı değişikliği beşte dört oyla mümkündür. Şayet site 2007 tarihinden önce muhtelif parseller üzerine kurulmuş ise ve toplu yapıya geçmeniz gerekiyor ise bu halde yapılan yeni toplu yapı yönetim planı parsellerin yüzde 50+1 oyu ile kabulünde geçerli olacaktır. Burada beşte dört aranmayacaktır. Biraz karışık gibi ama mevzuat böyle. En basit hali ile anlatmaya çalıştım.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder