Tamer Heper Teminatsız sözleşme imzalamayın
HABERİ PAYLAŞ

Teminatsız sözleşme imzalamayın

Haberin Devamı

Arsamızı kat karşılığı müteahhite verdik. Sözleşme süresi doldu, üstüne 6 ay daha uzattık. İnşaat yüzde 70 tamamlandı ama 1 senedir hiçbir çalışma yok. Nasıl bir yol izlenmeli? ● M.D.

Durum oldukça sıkıntılı. Bir sözleşme yapıldığında taraflar hükümlerine uymalı. Ancak inşaat sektöründe bu tür şikayetlerle çok karşılaşıyorum. Müteahhitler birçok yerle bağlantılı sözleşme yapıyor.

Tasarladıkları, inşaat başlamadan kendilerine ait olacak daireleri satış vaadi sözleşmesi ile satmak böylece para temin etmek, bu parayla da inşaat yapmak. Ancak sektör darboğazda. Satışlar azaldı. Arz fazla. Dairelerini satamayan müteahhit zor durumda. Peki evini müteahhide veren vatandaş ne yapsın?

★ ★ ★ ★ ★

Birincisi, şayet müteahhitle yapılan sözleşmede, gecikme durumunda cezai şart öngörülmüşse müteahhitten bunu talep etmek. İkincisi, müteahhit inşaatı zamanında tamamlasaydı bu yerler kiraya verilip gelir elde edilecekti.

O halde kira geliri engellenmiş oldu. Mahrum kalınan kira bedeli müteahhitten istenir. Üçüncüsü, kendi evinde oturma hakkı olan arsa sahibi bu durumda kirada oturuyor, ödediği kira onun zararı, zararı yaratan da müteahhit. Öyleyse bu zararı da ödesin. Son olarak da, müteahhidin bu işi tamamlayacağı ihtimali kalmamışsa sözleşmeyi feshedip bu işi yapacak bir başkasına vermek.

★ ★ ★ ★ ★

Bunlar kolay değil ancak durup oturmak da çözüm değil. Bu yollara başvurulduğunda tereddüt uyandıran bir başka nokta da olacak. Acaba dava kazanılırsa hakedilen tazminat müteahhitten tahsil edilebilecek mi? Bunun için de varsa müteahhide devredilen hisse bir teminat.

Hisse devri yoksa müteahhitten teminat alınmış olmalıdır, bu teminata başvurulur. Bu açıklamam evini müteahhide verecek olanlara da bir uyarı olsun. Böyle bir sözleşmede müteahhitten geçerli bir teminat, örneğin süresiz banka teminat mektubu almadan sözleşme imzalamayın derim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder