Tamer Heper Temmuzda seçim yapacaksınız
HABERİ PAYLAŞ

Temmuzda seçim yapacaksınız

Geçen sene sitemizde yönetimin usulsüz seçildiği iddiası ile dava açmıştık. Dosya bilirkişiye gitmişti ancak duruşma tarihi sokağa çıkma kısıtlamalarına denk geldiği için duruşma bu yılın sonuna uzadı. Sitemizde yönetim planı gereği toplantılar temmuz ayında yapılıyor. Şimdi iptal talebine muhatap olan yöneticiler yine aday. Bu mümkün mü? Eski yönetim yeniden seçilebilir mi? Seçim maddesi iptal edilirse durum değişir mi? Hakim yeni yönetici tayin ederse, davacı ben olduğum için yönetime talip olduğumu söylememde bir sakınca olur mu? H.C.

Haberin Devamı

***

Kat Mülkiyeti’ne tabi binalarda veya sitelerde, genel kurulların iptalini veya genel kurulda alınan bazı kararların iptalini talep mümkündür. Bunun içine elbette yönetici seçimi maddesi de girer. Toplantıda yönetici usulüne uygun seçilmedi ise bu husus toplantının tümünün iptalini gerektirmez. Sadece yönetici seçimi maddesinin iptaline neden olur. Dolayısı ile anlaşılan okuyucumun sitesinde de problem yönetici seçimi. Bugün dava konusu yapılmış ve mahkeme sadece yönetici seçimi maddesine bakacak. Şayet usulüne uygun seçim yapılmadı ise seçim maddesinin iptaline karar verecek.

Tüm genel kurulu iptal etmeyecek. Böyle bir davada yönetici seçimi maddesi incelenir ama dava açıldığında yöneticinin görevine son verilmiş olmaz. Yöneticinin, yöneticilik görevi devam eder. Dolayısı ile okuyucumun sitesinde davalı durumunda olan yönetici veya yöneticilerin görevi devam etmektedir. Ne zamana kadar? Mahkemece verilecek iptal kararının kesinleşmesine kadar. Bu açıklamaya karşı ikinci bir soru akla gelir mi biliyorum? O da şudur: Temmuzda yeni bir seçim yapılacak, duruşma temmuzdan sonraya kaldı.

Bu halde yönetici seçimi iptal olursa bunun ne yararı olacak? Evet hiçbir yararı olmayacak. Zaten mahkeme kararı kesinleşmeden davalı konumunda olan yöneticilerin görev süresi dolmuş olacak. Bunun bir sonuç doğurabilmesi için dönem bitmeden bir kararın kesinleşmesi gerekir. Ancak mahkemelerimizde iş yoğunluğu nedeni ile davalar uzadığı için sonuç da böyle olmaktadır.

Haberin Devamı

***

Peki davalı konumunda olan yöneticiler temmuzda yeniden aday olabilir mi? Evet olabilir. Peki bu davada davacı konumunda olan okuyucum aday olabilir mi? Ona da evet, o da aday olabilir. Bu davada mahkeme bir yönetici atayabilir mi? Hayır atayamaz. Binaya veya siteye mahkemenin yönetici ataması için yapılan iki toplantıda da usulüne uygun yönetici seçiminin yapılamamış olması şarttır. Okuyucumun olayında bu durum söz konusu değildir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder