Tamer Heper Tercih sizin ama!
HABERİ PAYLAŞ

Tercih sizin ama!

Haberin Devamı

Bir inşaat firması ile anlaşma imzaladım. Peşinat olarak nakit ve bir de aracımı verdim. Dairemi Ağustos 2015’te teslim edecekti. Ancak bugüne kadar teslim etmedi. Bu inşaata bir başka firma başlamış, zaman içinde iflas etmiş ve şimdiki firma inşaatı devralmış. İflas eden firma inşaata başlarken peşinatını aldığı dairelerin kat mülkiyet tapularını vermiş. Şimdi yeni firma bu tapular nedeni ile bizimkileri veremiyormuş. Nasıl bir hukuki yol izlemeliyim? ● U.O.

Önce bir noktayı düzelteyim. Sonra bir açıklama yapacağım. Diyorsunuz ki ilk müteahhit aldığı peşinatla işe başlamış ve satın alanlara kat mülkiyeti tapusu vermiş. Böyle bir şey olmaz. İnşaat tamamlanıp iskan izni alınmadan kat mülkiyet tapusu çıkarılamaz. İnşaata başlanırken de bu nedenle kat mülkiyet tapusu olmaz. Size böyle söylendi ise ya yanlış söylendi veya kasten yalan söylendi, önce bunu bilin. İkincisi; sizin yaptığınız sözleşme satış sözleşmesi değil, satış vaadi sözleşmesi. Bunun noterde yapılması gerekir. Düz kağıda yazılıp imzalanmış sözleşme geçersizdir. Ancak Yargıtay yaygın olan bu tür sözleşmeler için bir çıkar yol buldu. Diyor ki “Taraflar bu tür sözleşmelerde hükümlerine uyma iradesi gösterdi ise bunu geçerli kabul et”. Dolayısı ile sizinki de artık geçerli kabul edilecek. Peki ne yapabilirsiniz?

SİZİN İÇİN İKİ YOL VAR

Birincisi; ortada bir inşaat var ise ve kat irtifakı kurulmuş ise size vadedilen dairenin adınıza tescili talebi ile dava açabilirsiniz. Mahkeme durumu inceler ve hukuken mümkün ise sizin kat irtifakı tapunuzu almanız için karar verebilir. İkincisi; siz sözleşmeyi feshedip ödediğiniz parayı faizi ile birlikte geri isteyebilirsiniz. Mahkemeden bu talepte bulunabilirsiniz. Bu da bir seçenek. Ancak mektubunuzda dairelerin değer kazandığından söz ettiğinize göre galiba sizin için uygun seçenek mahkeme marifeti ile dairenin tapusunun alınması girişimidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder