Tamer Heper Teslim tarihine bakın
HABERİ PAYLAŞ

Teslim tarihine bakın

2014’te arsamızı müteahhide verdik ve yapılan eve 2015’te taşındık. Ancak ana kapının demir kapı olarak yapılması gerekiyorken, hâlâ yapılmış değil. Bunun için müteahhide başvuruda gecikmiş olabilir miyiz? l G.A.

Okuyucumun problemi iki ayrı hukuki mevzuatı ilgilendirir gibi gözüküyor. Neden ‘gibi’ dediğimi açıklamam gerekiyor. Şayet okuyucum bu evini müteahhitten satın alsaydı, tüketici mevzuatı devreye girecekti. Böyle bir durumda kapının yapılmamış olması bir bakışta anlaşılır mahiyette olduğu için bu açık ayıp olarak kabul edilecekti ve daireyi teslim aldıklarında bu konuda hukuki girişimde bulunmaları gerekecekti (bazı hallerde yapının özelliğine göre ‘hiç yok’ ve ‘el sürülmemiş’ gibi eksik iş olarak nitelenirse, müteahhide başvuru süresi 10 yıl olurdu).

Haberin Devamı

Ancak; okuyucum arsanın sahibi. İşte bu durumda işler değişti. Artık tüketici mevzuatı devreye girmeyecek. Borçlar Kanunu devreye girecek. Bu halde de müteahhidin sorumluluğu 5 yıl olacak. Okuyucum daireleri teslim aldığı tarihten itibaren 5 yıl hesaplayacak. 5 yıl geçmediyse sorumluluk müteahhidin olacak, geçtiyse yapacak bir şeyi kalmayacak. Görüyorum ki hesaplamada aylar öne çıkacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder