Tamer Heper Toplum istikrar arar
HABERİ PAYLAŞ

Toplum istikrar arar

Yıllardır ‘cezalar istikrarsız’ diye yazıyorum. Biri topluma malolmuş bir haberi aktarıyor dokuz sene hapis cezası veriliyor, biri silahlı saldırıda bulunuyor hiç cezalandırılmıyor, bir başkası bir haberi yineliyor 11 ay ceza alıyor, bir başkası teröristleri kahraman gibi televizyona çıkarıyor adı basın özgürlüğü oluyor.

Bu bir istikrarsızlıktır. Hukukta aranan ise istikrardır, adalet böyle sağlanır. Şiddet uygulayan, öldürmeye teşebbüs eden salıveriliyor, toplumun korunması kuralı hiçe sayılıyor. Bu yolla da suça yatkın kimseler rahat rahat suç işliyor.

Haberin Devamı

★ ★ ★

Geleyim trafiğe... Yine yıllardır şu ‘çakarlı araçları’ yazıyorum. Tehlike yarattıkları gibi başkalarının haklarına tecavüz ediyorlar. Çakarlı araçlar yasaya göre sınırlı hizmetler için kullanılır. Zabıta, ambulans, itfaiye gibi.

Ama bakıyoruz aracına çakar taktıran hatta özel klakson da ilave ettiren yasa falan tanımıyor, emniyet şeridini işgal ettiği gibi trafikte kurala uygun gidenlerin tamponuna yapışıp tehlike yaratıyor. Hiç kimse buna engel olmuyor. Bu da trafik terörüdür.

★ ★ ★

Şehirlerarası yolda gidiyorum, trafik levhası ‘30 km’. Bunu da yazdım durdum. Bugünkü yol şartları ve araç teknolojileri ile hiç kimseyi 30 km süratle gitmeye zorlayamazsınız. Üstelik 30 km sonu tabelası da yok.

Yani kilometrelerce bu süratte gitmeniz ve gideceğiniz yere günlerce sonra varmanız gerekiyor. Bunun yerine bisikletle git daha iyi. Bir okul önünden geçeceksen tamam ama bahsettiğim şehirlerarası yol.

Yine şehirlerarası yolda neredeyse yüz metrede bir kırmızı ışık var. Yandan gelen trafik veya yaya yolu var mı diye bakıyorum, hayır yan taraf ya orman ya istinat duvarı ama kırmızı ışıkta bekliyorsunuz.

En kötüsü şu: Bu süratlere ve kırmızı ışığa hiç kimse uymuyor. Peki bunun sonucu ne? Sürücüleri kurallara uymamaya teşvik. İşin en kötüsü.

★ ★ ★

Mahkemelerin verdiği kararlar adalete güveni sarsıyor, yasalara uymamayı teşvik ediyorsa bu çok kötü bir gidiştir. Adaletin güven verici hale gelmesi şarttır. Bunun için yapılması gereken ne ise yapılmalıdır.

Haberin Devamı

Vatandaşın hayatı ile ilgili olması nedeni ile de trafik kurallarının uygulanabilir hale getirilmesi ve uyulmasının sağlanması da şarttır. Yıllardır bu aksaklıkları hatırlattım ama nedense toplum yeni yeni farkına varıyor. Bekliyorum, bakalım istikrar ne zaman sağlanacak?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder