Trafik cezası tarafıma tebliğ olundu. 15 gün içinde ödersem indirim varmış. İyi ama ben itiraz etmek istiyorum. 15 günü geçerse ne olur? L.K.
* * * * *
Önce sorudaki yanlışlığı düzelteyim. Okuyucumun 15 gün dediği yüzde 25 indirim süresi Ocak 2024’te yapılan değişiklikle bir aya çıkarıldı. Bunu düzelttikten sonra soruya cevap vereyim. Bir araç için trafik cezası malikine tebliğ olunduğunda, tebliğ belgesinde (ceza belgesinde) sulh ceza hakimliğine itiraz etme hakkı bulunduğu, bir ay içinde ödeme yapılması durumunda yüzde 25 indirim uygulanacağı yazar. Bu konuda yönetmelik hükmü şöyle: “Trafik idari para cezasının tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi halinde; cezadan yüzde 25 oranında indirim yapılır. Cezaya muhatap olanın ekonomik durumunun müsait olmaması ve 1 (bir) ay içerisinde ilgili vergi dairesine müracaat etmesi halinde, vergi dairesince ilk taksiti peşin, kalan üç taksiti de bir yıl içinde ve dört eşit taksitte ödenmesine karar verilebilir. Taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi durumunda, idari para cezasının kalan kısmının tamamı tahsil edilir.”
* * * * *
Trafik cezasına itiraz Sulh Ceza Hakimliğine yapılır, itiraz süresi 15 gündür. Hakimliğe verilecek dilekçede itiraz nedenleri açıklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan dilekçe hakimlikçe değerlendirilir. 15 günlük süre geçerse itiraz imkanı kalmaz, bir aydan sonra ödemek istenildiğinde de indirim uygulanmaz. Son günlerde okuyucularımdan bu konu çerçevesinde bayağı soru alacağımı tahmin etmiştim, şimdi başladık.
* * * * *
Peki, araç ve cezalardan söz etmişken okuyucularıma trafik ve cezaları ile hiç ilgisi olmayan bir hususta da hatırlatma yapmayım mı? Sıcak günler başladı ya, artık ev ve işyerlerimizde klimalarımızı çalıştıracağız ya, evet işte ben klimadan çıkan suyu depoluyorum ve aracımın cam suyu olarak kullanıyorum. Çünkü bu su kireçsiz saf su. Cam suyu kanallarını kireçle tıkamıyor. Çeşme suyuna göre çok kullanışlı ve araçlar için çok değerli. Yaz başında bu suyun değerlendirilmesi için hatırlatmak istedim. Eee ne yapalım hep hukuktan söz edecek değiliz ya!