Tamer Heper Trafikte durumumuz içler acısı
HABERİ PAYLAŞ

Trafikte durumumuz içler acısı

Geçen günkü yazılarımdan birinde yaklaşık 55 senedir araç kullanan biri olarak son günlerde araç kullanmaktan korktuğumu, bunun ağırlıklı olarak da motosiklet kullananların büyük çoğunluğunun kuralları hiçe saymasından kaynaklandığını yazmıştım. Bugün de sürücüler konusuna ilave yapmak istiyorum. Bu yazılarımı da sadece bir şikayet olarak değil, bu hususta düzeni sağlayacak görevli kesime bir uyarı olması için kaleme alıyorum. İstanbul gibi nüfusu Avrupa’da üç hatta dört ülke nüfusuna eşit bir şehirde trafik başıboş bırakılamaz, ancak bugün başıboş durumda.

Haberin Devamı

Hiç ama hiçbir trafik kuralına uyulmuyor. Her isteyen istediği yerde aracını bırakıp gitmekte. Geçiş kuralıymış, şerit değiştirmekmiş, takip mesafesiymiş, bunların hiçbiri artık bu şehirde yok. Hani sürücüler de maske takacaktı? Son günlerde taksi olsun, özel olsun gözüm araçların içinde ve sürücülerin yüzde 90’ında maske yok.

***

Kurallara uymama bir babayiğitlik meselesi. Direksiyondaki herkes adeta yolların kralı. Kurala uymayan sürücü geçerken herkes sağa sola açılacak, o kişi gazlayıp geçecek sanki. Kavşaklar bir kilit, ışığı falan dinleyen yok. Peki özellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde görevliler hiç mi görev yapmamalı, herkes bildiğini mi okumalı?

Şayet böyle olacaksa ışıkları kaldıralım, şerit çizgilerini silelim, yaya geçitlerini etkisiz kılalım bari de kendimizi kandırmayalım. Gerek televizyon ve gerekse gazete haberlerinde akıl almaz trafik kazalarına ve ölümlere tanık oluyoruz. Bunlar kontrolsüzlükten ve müeyyidesizlikten kaynaklanıyor.

***

Gençliğimde şehiriçinde millet rahatsız olmasın diye klakson çalmak yasaktı. Ama sürücüler yoldaki vatandaşa çarpmamak ve onları korkutmamak için ellerini aracın camından çıkarıp aracın kaportasına (kapısına) vurarak gürültü yaparlar ve yolcunun kenara çekilmesini sağlarlardı.

Bir de şimdiki kazalara bakıyorum da yayanın üzerine araç süren mi istersin, sokaktaki hayvanları ezip öldüren mi? Bunun bir nedeni de elbette müeyyidelerde eksiklik olması. Bunlar bir şekilde önlenmeli, yollarda huzur için bu şart.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder