Tamer Heper Tüm kat malikleri üzerinden hesaplanır
HABERİ PAYLAŞ

Tüm kat malikleri üzerinden hesaplanır

Haberin Devamı

Sitemiz 445 haneli. Sitenin yöneticisi ve denetçisi bir türlü değişmiyor. Çünkü bunlar kendi görüşlerine uygun 22 kişinin vekaletini alıyor, ikisinin toplamı 44 oluyor.

Toplantıya katılan muhalifler hep bu sayının altında oluyor ve bunlar her daim yönetici ve denetçi oluyor. Sorum şu: Vekalet yüzde 5’e kadar alınır ise bu yüzde 5 tüm bağımsız bölüm sayısının yüzde 5 ’mi mi yoksa toplantıya katılanların yüzde 5’i mi? ● E. C.


CEVAP

Kat Mülkiyeti Kanununun 31’inci maddesinde “Bir kişi oyların yüzde 5’inden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez” diyor.

Bu, toplantıya katılanlar olarak algılanmamalı, tüm bağımsız bölüm sayısının yüzde 5’idir. Zira toplantıya kaç kişinin katılacağı belli değildir. Bu nedenle toplantıya katılanlar üzerinden hesaplama yapılamaz.

Dolayısı ile tüm bağımsız bölüm maliklerinin yüzde 5’idir. Bu sadece benim yorumum değildir, Yargıtay da kararlarında bu hususu kabul etmiştir. Diğer okuyucularım için bir açıklama yapayım. Bu yüzde 5 hadisesi 40 bağımsız bölümü aşan yapılar için geçerlidir.

Kırk ve daha az sayıdaki bağımsız bölümün bulunduğu yapılarda bir kişi ancak iki kişinin vekaletini alabilir. Yine döneyim okuyucuma. Diyorsunuz ki az sayıda kat maliki toplantıya katılıyor, iyi işte demek ki sizin dışınızdaki kat malikleri durumlarından memnun. Memnun olmayanlar toplantıya katılır, oy kullanır.

Ayrıca her birinin 22 vekaletname aldığını da söylüyorsunuz, demek ki vekaletname veren bu 22’şer kişi de hayatından memnun. Elbette sizin şikayetçi olduğunuz yönetim ve denetim kurulunu savunacak değilim ama şu kat malikleri kurulu toplantıları, anayapıdaki herkesin sorumlu olduğu bir husustur ve bu sorumluluğu taşımak gerekir.

Dolayısı ile aslolan senede bir defa olan bu toplantıya iştirak edip sorumluluğu üstlenmektir. Bu görevi dahi yapmayan kimselerin şikayet hakkı yoktur. Ne yazık ki sizin de yapabilecek bir şeyiniz olmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder