Tamer Heper Tüm mirasçılar ortak olur
HABERİ PAYLAŞ

Tüm mirasçılar ortak olur

Annem ve babam vefat etti. 9 kardeşiz. Babamın üzerine araba ve gayrimenkul var. Emlak Vergisi 9 kardeşe ayrı ayrı mı düşer? Nasıl olur? ● H.Ş.

Bir kimsenin vefatında malvarlığı kanuni mirasçılarına kalır. Kanuni mirasçılar, ölenin malvarlığına birlikte malik olur. Bu birlikte malik olma durumunu biraz açıklayayım. Mirasçılar, ‘tereke’ dediğimiz ölenin tüm malvarlığına birlikte malik yani ortak olurlar. Ortaklığın iki çeşidi vardır. Biri elbirliği mülkiyeti, diğeri paylı mülkiyet. Elbirliği mülkiyetinde ortakların payı belirsizdir. Yani her ortak malların tümü üzerinde pay sahibidir, paylar belirtilmemiştir. Ancak paylı mülkiyette her ortağın payı yani hisse durumu bellidir.

Haberin Devamı

Sonuç olarak miras kaldığında mirasçılar tereke malları üzerinde elbirliği mülkiyeti şeklinde ortaktır. Yani mirasçıların her biri, malların tamamı üzerinde, payı belirtilmeden ortak olmuştur.

★ ★ ★ ★ ★

Şimdi okuyucumun sorusu. Okuyucum 9 kardeş. Anne ve babaları vefat etmiş, kendilerine araba ve gayrimenkuller kalmış. Yani kendileri bu safhada tüm tereke mallarına yukarıda açıkladığım elbirliği mülkiyeti şeklinde malik. Böyle bir durumda gayrimenkullerin Emlak Vergisi’nden mirasçıların tümü müteselsilen sorumlu. Tüm vergi birinden veya her birinden talep edilir. Ya ödemeden önce kendi aralarında bölüşerek öderler veya biri öder sonra aralarında bir ihtilaf yok ise kendi aralarında bölüşürler. Ancak her biri tamamından sorumludur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder