Tamer Heper Usulsüzlük cezası
HABERİ PAYLAŞ

Usulsüzlük cezası

2006’da babamın vefatı ile bizlere araziler miras kaldı. İlgili belediyelerden rayiç değerleri aldım ve bunlara göre veraset beyannamesini verdim. Tescil annemiz ve biz kardeşler adına yapıldı. 2016’da da annemiz vefat etti. Yine belediyeden rayiç bedelleri istedim ama bana eksik beyandan dolayı 2. derece usulsüzlük cezası verildiğini söylediler. Bana bu konuda bir ihbar gelmedi bunu sadece sözlü öğrendim. Bu durumda itirazım nasıl olur? ● N.G.

Okuyucumun bahsettiği cezanın neden verildiğinin bilinmesi lazım. Bu ceza bir tek nedenle verilmez. En çok görülen şekli, verilmesi gereken beyannamelerin süresi geçtikten sonra verilmesi halidir. Bu nedenle okuyucumun durumu hakkında belgeleri incelemeden net bir şey söylemem mümkün değil.

Haberin Devamı

Bir ihtimaldir ki veraset beyannamesi vermekte bir gecikme olabilir. Bu tahmin, net bir tespit değil. Bu nedenle bir inceleme yapmadan “Size haksızlık yapılmış” veya “Bir gecikme var, bu ceza doğrudur” diyemiyorum.

★ ★ ★ ★ ★

Bir vergi hatalı salınmış, bir ceza yanlış verilmiş ise vergi mahkemelerine başvurup dava açmak mümkündür. Dolayısı ile okuyucuma bugüne kadar bir resmi tebligat yapılmadığına göre vergi mahkemesine başvurma süresi de başlamadı.

Ancak öncelikle yapılması gereken bu cezanın ne için tayin edildiğini öğrenip, gerçekten olması gereken bir ceza olup olmadığını bir bilenle yorumlamak ve ona göre davranmaktır. Bir mali müşavir veya bir meslektaşımla işbirliği yapmanız gerekecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder