Tamer Heper Vasi tayini gerekebilir
HABERİ PAYLAŞ

Vasi tayini gerekebilir

Babamızın vefatı ile bir aracı, biz kardeşlere miras olarak kaldı. Sigortasını rahmetli babamız adına yaptıramadığımız için ben kendi adıma sigortasını yeniledim. Bunda bir suç söz konusu olur mu? Aracı satmak istediğimizde kardeşimden sağlık raporu istenildi. Kardeşime bir psikolojik rahatsızlığı için ‘çalışarak hayatını kazanamaz’ raporu verilmişti. Bu rapor satış yapmamıza mani midir? S.Y.

Bir kimsenin vefatı ile onun adına artık hukuki işlem yapılamaz. Mesela onun adına ev alınamaz, bunun gibi onun adına araç trafik sigortası da yapılamaz. Zaten babanızın vefatı ile bu araç sizlere miras olarak kalmıştır. Hukuken babanızın ölümü anında tüm malvarlığı artık mirasçılarınındır. Ancak tescili gereken mallar için bir tek tescil işleminin yapılması gerekmektedir. Olayı satış işlemine kadar getirdiğinize göre adınıza da tescil işleminin yapıldığını sanıyorum. Buna göre babanızın ölümü ile araç siz evlatlarına kalmış olmakla sigortasını yaptırmış olmanızın bir suç teşkil etmeyeceği de tabiidir. Zira sigortası yapılmamış aracı kullanmak trafik suçu teşkil etmektedir.

Haberin Devamı

*****

Kardeşinizin rahatsızlığı durumuna gelince; bilindiği gibi psikolojik rahatsızlıkları bulunan kimseler hukuki işlem yapamaz. Ancak bu tür rahatsızlıkların da çeşidi bulunduğu bir gerçektir. Dolayısıyla bu tür rahatsızlığı olan kimse hukuki bir işlem yapacağı zaman, bu işlemi yapmaya ehil olup olmadığını gösterecek bir doktor raporu istenilmesi doğrudur. Şayet muayene sonucu rahatsızlığının hukuki işlem yapmaya engel olmadığı tespit olunursa, bu raporla işlemleri yapar. Aksi halde hukuki işlem yapamayacak durumda olan birileri için ya o işlem için mahkemece kayyum tayin olunur veya tüm yaşantısı boyunca kendisi adına işlem yapabilecek bir vasi tayin olunur ve yapılması gereken hukuki işlemler de bu yolla yerine getirilir. Dolayısıyla okuyucum, kardeşi konusunda doktor teşhis ve raporlarına göre gerektiğinde kayyum tayini veya vasi tayini talebi ile mahkemeye başvuracaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder