Tamer Heper Vekalet ne zaman geçersiz
HABERİ PAYLAŞ

Vekalet ne zaman geçersiz

Genel vekaletname verildikten sonra engelli raporu tescillenmiş kişinin vekaleti geçerli midir? R.S.

***

Bir vekaletnamenin geçerliği, verenin sağlığı açısından bakıldığında verildiği tarihteki sağlık durumuna bağlıdır. Şayet verildiği tarihte akıl sağlığı yerinde değil ise geçersizdir, verildiği tarihte akıl sağlığı yerinde ise geçerlidir. Ancak dikkatimi çeken husus sorunun soruluş şekli.

Okuyucum vekalet verenin engelliliğinden söz ediyor. Engelli tabiri geniş bir kavram. Engel vücuttaki bir engeli de kapsar. Dolayısı ile hukuki işlem yapılırken o hukuki işlemin geçerliliği veya geçersizliği vücuttaki bir engel ile örneğin bir kolunu kaybetmiş kişinin durumu ile değerlendirilmez.

Haberin Devamı

***

Hukuki yönden geçerli olup olmadığı akıl sağlığı ile değerlendirilir. Hatta doktorluk konularına girmek istemem ama gördüğüme göre bazı akıl hastalıkları var ki o insanı zaman zaman etkiler. Etkilenme süresi dışında sağlıklı görünen bir kişidir. Bu kişinin sağlıklı zamanda verdiği vekaletname dahi geçerlidir.

Ancak okuyucumun sorusundan, vekalet veren kişinin vekalet verdikten sonra hastalandığı değil, vekalet verirken hasta olduğu sonradan anlaşılırsa gibi bir anlam da çıkmakta. Şayet vekaletname verdiği tarihte akıl hastalığı bulunduğu belgelenirse, o kişinin verdiği vekaletname bu nedenle geçersiz kabul edilecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder