Tamer Heper Vekaletname süreli olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Vekaletname süreli olabilir

Araç alım-satımı sırasında, müvekkilim bana 2 ay süreli vekalet verdi. Vekalet verenin başka borcu olduğu için satış alamadık. Bu arada 2 aylık süre de doldu. Ne yapmalıyım? l M.C.

***

Okuyucumun mektubunu noktasına dokunmadan aynen aldım. Anlaşıldığı kadarıyla vekaleti alan okuyucum, vekalet veren adına araç mı aldı? Acaba aracı fiilen aldı da noterde vekalet verenin adına mülkiyetin devrini mi yapamadan 2 ay süre doldu? Bütün bunlar ayrı ayrı cevaplanması gereken sorular. Net bir yanıt verebilmem için sorunun da net olması gerekir.

Haberin Devamı

Yine de ben konunun genel bir açıklamasını yapayım. Umarım okuyucumun işine yarar. Vekaleten, vekalet verenin işlemleri yapılabilir. Vekalet konusu, yapılan iş tamamlanıp bitirilince artık o vekaletnamenin de hükmü kalmaz. Ancak genel vekaletnameler vardır. Genel vekaletnamelerin son bulması için ya vekalet veren vekili azletmelidir veya vekil istifa etmelidir. Bu hallerde vekaletname son bulur.

Bir başka son bulma nedeni de olayda olduğu gibi vekalet veren, vekili belli bir süre için ‘vekil’ tayin eder. Olayda vekil, 2 aylık süre için vekil tayin edilmiş. 2 ayın sonunda da vekilin yetkisi biter. Bunun için herhangi bir işlem yapmaya gerek yoktur. Vekalet ilişkisi kendiliğinden son bulur.

Bu nedenle de olaydaki vekil, artık vekil sıfatını kaybetmiştir. Vekaletname ile kendisine verilen yetkileri kullanamaz. Yani araç almak için aldığı vekaletnameyi kullanarak, müvekkili adına bir araç satın alamaz. Doğrusu ne yapması gerektiği konusunda, kendisine vekalet verenle görüşüp yeni bir vekaletname alması gerekeceği dışında bir başka çözüm önerisi getiremeyeceğim. Yeni bir vekaletname alamaz ise eski vekaletname ile hukuki bir işlem yapamayacağını da hatırlatmak isterim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder