Tamer Heper Vergileri 'baba' ödeyecek
HABERİ PAYLAŞ

Vergileri 'baba' ödeyecek

Babanın tek evladına kiradaki evinin kuru mülkiyetini (çıplak mülkiyetini) verdiği hallerde, alınan kiranın Gelir Vergisi’ni baba mı yoksa evlat mı öder? Bu satış gerçek değerden mi yapılır? ● B.B.

Okuyucuma önce teşekkür ederim, soruyu sormadan önce, “Vaktinizi almamak için çok kısa soracağım” demiş. Bu anlayışa teşekkür etmeyeyim de ne yapayım? Bir gayrimenkulün kuru mülkiyeti ile intifa hakkı ayrı ayrı kimselerde olabilir. Bu durumda kullanma-yararlanma hakkı intifa hakkı sahibinin olup, kuru mülkiyet sahibinin yararlanma hakkı yoktur. Kiraya verilmesi gereken hallerde de intifa hakkı sahibi kiraya verir. İsterse de kiraya vermez kendisi kullanır.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucum kuru mülkiyet sahibi, baba ise intifa hakkı sahibi. Yani yararlanma hakkı babaya ait. Şimdi içeride kiracı var, kiracı kuru mülkiyetin devrinden önce daireye girmiş. Bu durumda kiralayan sıfatı babaya ait. Bu halde kira gelirini baba aldığına göre kiradan kaynaklanan Gelir Vergisi’ni baba ödeyecek. Hatta Emlak Vergisi’ni dahi intifa hakkı sahibi olan baba ödeyecek. Ancak bir istisnai durumdan da söz etmeden yanıtımı bitiremeyeceğim. Bir gayrimenkulün kiralanmasında mutlaka malik olmak gerekmez. Malik olmayan biri de gayrimenkulü kiraya verebilir. Malikin itirazı olmadığı sürece de bu kiralama geçerlidir. Böyle bir durumda okuyucum kuru mülkiyet sahibi olmasına karşın bu yeri kiraya verebilir. Böyle durumlarda Gelir Vergisi ödeyecek kimse gelir elde eden kişidir. Ancak yine de Emlak Vergisi mükellefi intifa hakkı sahibidir.

★ ★ ★ ★ ★

Böyle bir satışta elbette ideali rayiç değer üzerinden yapılmasıdır. Ancak gayrimenkul satışlarında belediyeden o yere ait asgari beyan değerine ait belge alınır. Bu rakamın üzerinde olmak kaydı ile satış yapılabilir. Okuyucumun durumunda satış sırasında harç, normal satışa ait harcın üçte biri olarak hesaplanır. Bu da okuyucum için bir avantajdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder