Tamer Heper Verilen yetki önemlidir
HABERİ PAYLAŞ

Verilen yetki önemlidir

Haberin Devamı

2013’te dört kardeşimden mirastaki hisseli payımı almak için düzenleme şeklinde vekaletname aldım. Bütün yerler 5 hisseli ben sadece 1 yerin hisseli tapusunu aldım. Bu vekaletname ile diğer kalan yerlerde hisseli tapumu alabilir miyim? Bu vekaletnamenin geçerlilik süresi ne kadardır? Bu vekaletname ile neler yapabilirim? ● İ.B.

Önce genel bir bilgi. Tapu işlemleri yapmak için alınacak vekaletnameler özeldir. Buna ‘düzenleme şeklinde vekaletname’ diyoruz. Bu vekaletnameler noterde yapılır ve noterin özel şekilde hazırlaması gereken vekaletnamelerdir. Bunlar dışındaki ‘genel vekaletnameler’ ile tapuda işlem yapılmaz. Bu özel vekaletnamelerde yapılacak hukuki işlemin neler olacağı açıkça yazılmalıdır. Bu vekaletnameler ile vekaletname metni içinde yazılı işler yapılır bunun dışına çıkılamaz. Dolayısı ile okuyucumun “Başka gayrimenkuldeki işlerimi yapabilir miyim?” sorusunun yanıtı vekaletname metninde vardır. Vekaletname metninde diğer gayrimenkuller ile ilgili işlemleri yapma yetkisi verilmişse elbette bunlar yapılabilir.

PAYLI MÜLKİYET TALEBİ

Ancak bir husus da önemli. O da şu: Diyor ki mirastaki hissemi almak için vekaletname aldım. Yani sanki elbirliği mülkiyetini paylı mülkiyete çevirme talebi var. Bunun için vekaletname almadan da yapılabilecek işlemler olabilir ama bunu tapudan diğer kardeşlere çağrı çıkarmak sureti ile de olabileceğini bir cümle ile hatırlatmakta yarar gördüm.

VEKALETNAMENİN SÜRESİ

Vekaletnamenin süresine gelince. Vekaletnamelerde belli bir süre için geçerlidir notu olabilir. Böyle bir süre yazılı ise o tarihten sonra vekaletname kullanılamaz. Bu bir. İkincisi; belli bir işlem için verilmiş ise ve o işlem gerçekleşmiş ise artık o vekaletname de başka işlemler için kullanılamaz. Bunun dışında verilen vekaletnameler devamlı geçerlidir. Bazı kurumlara gidildiğinde (bunu daha çok bankalarda gördüm) vekaletname veriliş tarihinden itibaren 10 yıl geçti ise bu vekaletnameler geçersiz kabul edilmektedir ki böyle bir kural yoktur. 10 yıl geçmekle vekaletnameler geçersiz kabul edilemez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder