Tamer Heper Yanlışlık diz boyu
HABERİ PAYLAŞ

Yanlışlık diz boyu

Bir kooperatif müteahhide kat karşılığı inşaat yaptırmış, ben müteahhitten bir daire aldım. Daire alınırken müteahhit bana önceden hazırlanmış sözleşmelerden bir örnek imzalattı. Meğer bunun içinde kooperatifin geçici kabulü ile benim kooperatife üye olma borcum varmış. Ben evin aidatlarını öderken beni kooperatife üye yapmışlar. Şimdi biz tapuları aldık ama kooperatif başımda dert. Her yerde karşıma çıkıyor. Bundan nasıl kurtulurum? Ö.Ç.

Anlattığınız olay yanlışlıklar komedyası. Hangisi düzelteyim bilmem ki. Birincisi, bu hata sizin işinize yarayacak da onun için buradan başlayacağım. Sizin müteahhitle yaptığınız sözleşme geçersiz. Öyle müteahhidin önünüze koyduğu satış vaadi sözleşmesini imzalamakla o sözleşme geçerli olmaz. Hep tekrar ediyorum, noterde özel şekilde yapılması mecburiyeti var. Dolayısı ile sizin kooperatife üye olma mecburiyetiniz yok. İkinci yanlışlık, bu da sizin işinize yarar. Bir kimse ancak talep eder ve kooperatif yönetim kurulu müracaatını kabul eder de karar defterine yazarsa ortak olunur. Yazılı talep olmadan bir insan durduk yerde kooperatife ortak yapılamaz. Üstelik siz dairenizin tapusunu almışsınız. Yani artık müteahhiten de kooperatiften de bağımsızsınız. Dert etmeyin ama bir takibe veya davaya muhatap olursanız sakın bir şey olmaz diye bir kenara atmayın, mutlaka hemen bir meslektaşıma başvurun.

Haberin Devamı

Uygulama hatalı

Binamızın bulunduğu ilçede imar planı mahkeme tarafından iptal olunmuş. Şimdi imar durumu isteyene bu defa iptalden önceki plana göre imar durumu veriyorlar. Bu da benim gayrimenkulümü olumsuz etkiliyor. Bunun da iptalini mi dava edeceğiz? A.D.

Demokrasinin erdemi budur, idarenin her tasarrufu yargı denetimi altındadır. Tarafsız yargı denetimi vatandaşın ve demokratik hakların teminatıdır. Dolayısı ile belediyelerin yapmış bulunduğu imar planları da yargı denetimine tabidir. Bu yargı idari yargıdır. Süresi içinde ve şartları yasalara uymak kaydı ile açılan bir davada idari yargı imar planlarını iptal edebilir. Ancak burada sizin olayınızdaki hatanın yapılmaması lazım. Bir plan iptal olduğunda onun yerine ondan önceki plan geçmez. Sadece yenisinin yapılması gerekir ve yenisi yapılana kadar talepler askıda kalır. Dolayısı ile en eski planın uygulanması yanlıştır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder