Tamer Heper Yapılmayan masraf ne olacak?
HABERİ PAYLAŞ

Yapılmayan masraf ne olacak?

Tarafıma açılan dava ile ilgili avukatla anlaştım. Kendisi için 3 bin 500 TL, masraflar için de 1.500 TL istedi. Ancak masrafları davayı açan taraf ödemez mi? Bu arada kovuşturmaya gerek olmadığı Cumhuriyet Savcılığı tarafından bildirildi. S.Z.

***

Okuyucumun sözleşme konusu yaptığı dava, anlaşıldığı kadarı ile bir ceza tahkikatı. Dolayısıyla masraf konusunu buna göre düşünmek lazım. Hukuk davalarında, davacının da yapacağı masraflar olabilir davalının da. Ancak ceza davalarında taraflara yüklenecek bir masrafa rastlanmaz.

Haberin Devamı

Hele hele Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından takipsizlik kararı verilen bir olayda, masrafla karşılaşma ihtimali sıfıra yakındır. Ancak yine de okuyucuma net bir yanıt verebilmem için taraflar arasında yapılmış sözleşmenin metnini incelemem gerekirdi. Bu ihtimalden şunun için söz ediyorum. Bazı olaylarda avukat, olaya bakılan şehirden farklı bir şehirde olabiliyor.

Bu durumda da avukatın yol masrafı ve hatta bazen konaklama masrafına katlanması gerekiyor. Bunun için masrafları hesaba dahil etme ihtiyacı doğuyor. Bu nedenle sözleşmenin incelenmesi gerektiğini ifade ettim. Yok aynı şehirde bir savcılık incelemesi varken ve takipsizlik ile sonuçlanmışken doğacak bir masraftan söz etmek zor. Böyle durumlarda avukat masrafları belgelemeli, arta kalan meblağı müvekkiline iade etmelidir.

***

Şimdi davalardan söz etmişken içime üzüntü kaynağı olan bir husustan söz edeyim. Görüntülü ve yazılı basında mahkemelerden bahis edilecekken bir görüntü önümüze gelmekte. Bu görüntüde ön planda bir tahta çekiç yer alır. Hani Amerikan filmlerinde hakim elindeki tahta tokmağı kürsüdeki bir tablaya vurup ‘dava bitmiştir’ der ya, işte bizde de tahta tokmak görsele gelir.

Değerli okuyucularım bizim sistemimizde hakimin elinde tokmak falan yok. Bizim mahkemelerimizden söz ediyorken bu tokmağın ön plana çıkarılmasının nedenini yıllardır anlamış değilim. Bence bir cehalet unsuru lütfen bu adetten vazgeçelim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder