Tamer Heper Yargıtay kararı önemlidir
HABERİ PAYLAŞ

Yargıtay kararı önemlidir

Bir davamız var. Yerel mahkeme kararı Yargıyay’a temyize götürüldü. Kesin sonuç için temyizdeki davanın Yargıtay tarafından kendi yerel mahkemesine gönderilip tekrar görüşülerek karara bağlanması mı gerekiyor? Yani süreç bu şekilde mi işliyor? T.P.

***

Okuyucuma sürecin genel yapısını anlatayım. Mahkemelerden verilen kararlar, ‘talep halinde’ incelenmek üzere bölge adliye mahkemelerine veya Yargıtay’a gönderilir. Taraflardan birinin talebi halinde mahkemece verilen karar şimdilerde önce bölge adliye mahkemesine gönderiliyor. İnceleme sonucu yerel mahkeme kararında bir yanlış veya eksik varsa bu karar kaldırılır, yerel mahkemeye tekrar gönderilir. Şayet bir hata veya eksik yoksa aynen onanmış olarak iade edilir. Bölge adliye mahkemelerinden verilen kararların bazıları kesindir, bazıları ise Yargıtay incelemesine açıktır.

Haberin Devamı

***

Yargıtay incelemesine açık olanlar için yine talep olursa dosya Yargıtay’a gönderilir. Yargıtay incelemesinde genellikle iki sonuç vardır; ya mahkeme kararında bir yanlışlık veya eksiklik yoktur, karar onanır ve onanmış hali ile yerel mahkemeye gönderilir. Yerel mahkeme tarafından yapılacak bir işlem kalmamıştır, karar kesinleşir. Ya da bir yanlış veya eksik varsa Yargıtay yerel mahkeme kararını bozar. Bozulmuş olarak yerel mahkemeye iade eder ve dosyanın bu yönde yeniden incelenmesine geçilir.

Yani karar bozulmuştur. Yargıtay bozması çerçevesinde davaya yeniden bakılır ve yeni bir karar verilir (teknik olarak mahkemenin kararında ısrar hakkı vardır ama konuyu daha detaylandırıp karmaşık hale getirmemek için detaya girmiyorum). Anlaşılacağı gibi yerel mahkeme kararında bir yanlış veya eksik yoksa karar, Yargıtay’ın onaması ile kesinleşir. Bozması ile de yeniden incelemeye alınır. Özeti budur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder