Tamer Heper Yarı yarıya olmaz
HABERİ PAYLAŞ

Yarı yarıya olmaz

Eşimle boşanma durumundayız. Bana anlaşmalı boşanma teklif ediyor, buna karşı malvarlığımdan önemli bölümü istiyor. Aksi halde dava açarak malların yarısına sahip olacağını bildiriyor. Oysa ben evlilik birliği içinde kendisine iki daire almış parasını ödemiştim. Bu durumda bu dediğini yapabilir mi? ● Z.M. Okuyucumun eşinin teklif ettiği veya tehdit unsuru olarak kullandığı husus edinilmiş mallara katılma rejimi. Mevzuata 2002’de giren bu sistem önemli problemleri getirdi. Bu da tehdit unsuru olarak kullanıldığına bir örnek: “Ya bana yüklü bir malvarlığını aktarırsın veya mahkeme yolu ile alırım.” Bir hukuk kuralı tehdit unsuru olarak kullanılıyor. Üstelik söylenen de pek doğru değil.

Haberin Devamı

Boşanma durumunda edinilmiş mallara katılma rejimi devreye girer, bu tamam. Ancak eşlerin malvarlıklarının yarı yarıya bölüşülmesini gerektirmez. Evlilik birliği içinde eşlerin edindikleri malların parasal değeri hesaplanır. Fazla çıkanın farkı yarıya bölünür, çıkan rakam kadar para karşı tarafa ödenir. Yoksa malvarlığının, örneğin gayrimenkullerin mülkiyeti karşı tarafa geçmez.

★ ★ ★ ★ ★

Bu olayda teklif getiren eş, evlilik birliği içinde iki daireye sahip olmuş. Bunları kendi parası ile alsaydı bile hesaplamaya girecekti, ancak okuyucumun parası ile alınmış. Bu defa hesaplamalara daha farklı bir şekilde girecek. Dairelerin bedeli kadar bir para ödenmiş kabul edilecek. Dolayısı ile eşinin elinden malvarlığını mahkeme yolu ile almak gibi bir sonuç çıkmayacak. Ailenin tüm malvarlığının ne olduğunu bilmiyorum. Ancak karşılıklı mal alımının yapıldığı, alımlar sırasında diğer eşin maddi katkısının bulunduğu hallerde davalar yıllarca sürüyor. Dolayısı ile okuyucumun anlattığı tarzda tehditler gerçekleşmiyor. Hukuk kurallarının tehdit olarak kullanılmasına her zaman karşı çıkmışımdır. Hakları kullanmak başkadır, tehdit unsuru olarak kullanmak başkadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder