Tamer Heper Yarısını ödemeniz lazım
HABERİ PAYLAŞ

Yarısını ödemeniz lazım

Haberin Devamı

Binamızda mantolama yapılıyor. Her daireden 5 bin lira isteniyor. Benim dairem bodrum kat, yarısı yerde. Daha önce de ortak alanlarda yenileme yaptılar, benim kat yarım kaldı. Şimdi üst katlar benim dairenin iki misli değerde olduğu halde benden aynı parayı istiyorlar. Buna hakları var mı? ● P. P.

Kat mülkiyetine tabi bir binada masraf yapılacak ise genel kural şudur: Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan, bekçi giderleri eşit paylaşılır, diğer giderler arsa payı oranında ödenir. Bu, yasa maddesidir ama amir hüküm değildir. Yönetim planı ile bu hüküm değiştirilebilir.

Ancak ısı yalıtımı olmayan binalar genellikle eski tarihli yapılardır. Bu binaların yönetim planı hazırlanırken mantolama diye bir problem düşünülmediği için yönetim planlarına bu hususta bir madde koyulmamıştır. Dolayısı ile mantolama ihtiyacı doğduğunda da genel kurala bakmak gerekir. Yani gider, arsa yapı oranında dağıtılır.

ASIL SÖZLEŞME YÖNETİM PLANIDIR

Okuyucumun bahsettiği dairesi bodrum kat, kendi ifadesine göre de üst katlara oranla yarı değerde. O halde arsa payı da normal şartlarda yarı oranında olmalı ve ödeyeceğiniz ortak gider de bu oranda olmalı. Her ihtimali değerlendirmek bakımından önce binanıza ait yönetim planını temin edin, yönetim planına bu gözle bakın. Sonra tapunuzdaki arsa payınızı tespit edin ve bu iki bilgiyi birleştirip ödenecek miktar konusunda yönetimle görüşün.

Şayet yönetim planında aksine bir hüküm yoksa sizin borcunuz diğerlerinin yarısıdır. Bu şekilde ödeme yapın. Bazı hallerde yönetim planının aksine kat malikleri kurulunda eşit dağıtım kararı alınmaktadır.

Bazı mahkemeler de “Mademki kat malikleri kurul kararı var, herkes buna uymalıdır” mantığı ile karar vermektedirler. Bu görüş yanlıştır. Herkesi bağlayan asıl sözleşme yönetim planıdır. Yönetim planı değişikliği yapılmadığı müddetçe yönetim planındaki hüküm aksine kat malikleri kurul kararı olamaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder