Tamer Heper Yasa artık çıkmalı
HABERİ PAYLAŞ

Yasa artık çıkmalı

Kaçak avlanan kişilere verilen cezalar caydırıcı değil. En son gazete haberinde iki flamingo ve bir suna kuşunu öldüren avcıya 13 bin lira idari para cezası verilmiş. Bunları öldürenlere başka ceza verilmiyor mu? Caydırıcı olan bu mudur? l M.Y.

***

Bizde halen kaçak avlanan veya Kara Avcılığı Kanunu’na aykırı davrananlara verilen ceza, idari para cezası kabul edilemez seviyededir. Çok ama çok istisnai hallerde yine bu yasa çerçevesinde hapis cezası öngörülmüş. Ne yazık ki bu yasa, av hayvanlarını bir ‘canlı’ olarak görmemekte, para getiren bir eşya olarak görmektedir.

Haberin Devamı

Onun için hükümleri de hep ‘mala zarar verme’ veya ‘haksız gelir elde etme’ gibi düşünce ile avlanan kimselere para cezası öngörmektedir. Mesela 1’inci maddesindeki amaçları arasında ‘av kaynaklarının milli ekonomi açısından faydalı olacak şekilde değerlendirilmesi’ ibaresi bulunmaktadır. Yani buna göre; canlı öldürülmesindeki kusur önemli değil, para meselesi önemlidir.

Yine 15’inci maddedeki bir cümle, ‘avcı turistlerin avlayabilecekleri av hayvanlarının tür, cinsiyet ve miktarları, bunlardan alınacak avlanma ücretleri ve diğer ücretler Bakanlıkça tespit edilir’ şeklindedir. Yani ver parayı dünyanın dört bir yanından gel, yaşayan masum canlıları öldür, üç kuruş öde ve git.’ Bir de bunları koruyan, ‘sakın çekinmeyin’ diyen 20’nci madde var ki o da şöyle diyor; ‘av yasağına aykırı hareket edenler, olay yerinde gerekli tutanaklar düzenlendikten sonra derhal serbest bırakılır.’

***

Daha ne desin? İşte bunun için bizler kadar yaşamaya hakkı olan canlıları vur, öldür, üç kuruş para öde ve git. Bu yasada para cezaları da açıklanmış. Tek tek maddelerini verirsem yarime sığmaz, ortalama 250 TL civarında. Bu ortalama niye bu kadar düşük? Mesela av belgesini yanına almadan avlanana verilen ceza ise 20 TL. Komik! Av bir spor olamaz, av bir cinayettir. Hiçbir canlıyı öldürme hakkımız yoktur. Dünyaya gelen her canlının bizim kadar yaşamaya hakkı vardır. Artık bunu kabul edelim ve hayvanlara karşı işlenen suçlarla ilgili kanunu artık çıkaralım.

Haberin Devamı

İnsanlık bunu gerektiriyor. Damının tepesindeki 7 leylek yuvasını keyifle izleyen vatandaşı, bir tilkiyi elleri ile besleyen kişiyi, sokakta yaralı köpeğin üzerini montu ile örtüp korumaya alan güvenlik görevlisini, yavru köpeği yangından kurtarıp annesi ile buluşturan itfaiyeciyi, Bilgöl’deki depremde enkaz altında kalan iki yavru kediyi kurtaran görevlileri kutluyor, insanlık övünç abidesi ilan ediyorum. İyi ki sizler varsınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder