Tamer Heper Yazım hatası düzelir
HABERİ PAYLAŞ

Yazım hatası düzelir

Birkaç kişinin davacı ve davalı olarak katıldığı bir davada, davalılar arasındayım. Mahkemeye verdiğim dilekçede, ‘mahkeme masraflarının ve avukatlık ücretinin davalıdan tahsiline’ şeklinde bir cümle kurdum. Cümlede yazım hatası olarak, ‘davacıdan tahsiline’ diyeceğime ‘davalıdan’ demişim. Sonradan yazım hatamı düzeltmek amaçlı dilekçe verip davalı kelimesinin davacı olarak algılanması gerektiğini bildirdim. Bu nedenle bir zarara uğrar mıyım? l M.F.

***

Bir yazı yazarken her zaman elde olmayan yazım hataları yapılabilir. Bu sadece mahkemelere verilen dilekçelerde söz konusu değildir, her türlü yazışmada olmaktadır. Bunların bazıları önemlidir, bunun için mahkemede ‘ıslah’ imkanı vardır. Dilekçelerde eksik bırakılan veya asıl amacın dışındaki taleplerin istenilen hale getirilmesi için bir dilekçe ile doğrulatma imkanı vardır. Buna ‘ıslah’ denilir.

Haberin Devamı

Bu sistem, karşı tarafın kabulüne bağlı olmadığı gibi hakimin de karar vermesine gerek olmadan uygulanan bir sistemdir. Bu sistem bir davada ancak bir defa uygulanır, iki defa ıslah olmaz. Ancak okuyucumun anlattığı olay ıslahı gerektirecek bir olay mı? Doğrusu bu bir ‘tapi hatası’ dediğimiz bir yazım hatasıdır.

Bilirkişi olarak tayin ediliyor olmam nedeniyle elime pek çok dava dosyası gelmekte. Bunların bir kısmında okuyucumun yaptığı hataya rastlıyorum. Dilekçe yazan davacı, dilekçenin altına ‘davalı’ diye imza atabilmekte veya tersi olabilmektedir. Bunlar bir yazım hatası olarak kabul olunmalı ve okuyucumun yaptığı düzeltme ile de normal prosedür işletilmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder