Tamer Heper Yeğenler pay alacak
HABERİ PAYLAŞ

Yeğenler pay alacak

Annemler yedi kardeş, altısı vefat etti. Vefat edenlerden birinin eşi ve çocuğu da yoktu. Bir miktar malvarlığı var. Bu durumda miras sadece hayatta olan anneme mi kalır, yoksa önce ölen kardeşlerin çocuklarına da düşer mi? ● O.İ.

Anne ve baba hayatta değilken ölen kardeşin mirası diğer kardeşlere kalır. Kardeşlerin hayatta olması durumunda miras payını doğrudan kardeşler alır. Ancak kardeşlerden daha önce vefat etmiş olan varsa ve onun çocukları da bulunuyorsa ki olayda böyle bir durum var; o kardeşe gelecek olan miras payı, çocuklarına kalır.

Haberin Devamı

Bu durumda okuyucumun teyze veya dayı çocukları, anne veya babalarına düşecek paya sahip olurlar. Bu durumda bir hususu hatırlatayım. Soru içinde yok ama konu yaygın olduğu için yeri gelmişken hatırlatmak istedim. Şayet vefat eden kardeşin bir vasiyetnamesi olsaydı, bu aynen uygulanırdı.

Zira kardeşler arasında vefat nedeniyle kalan miras payının, saklı payı yoktur. Eskiden vardı, sonra yasada yapılan bir değişiklikle kardeşler arasındaki saklı pay kaldırıldı. Bunu zaman zaman hatırlatacağım nedeni de şu: Okuyucularım eski yazılarımı okuduklarında veya eskiden yazdıklarımı hatırladıklarında kardeşler arasında saklı payın varlığını görecekler.

Bu onları yanlışa sevketmesin. Yasa sonradan değiştiği için son yazılarım geçerli olacağından, yazılarımı günlük olarak takip etmelerinde yarar vardır. Böylece okuyucumun sorusuna yanıt verirken, önemli bir hususu da hatırlatma imkanı bulmuş oldum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder