Tamer Heper Yeni delil sunulur mu?
HABERİ PAYLAŞ

Yeni delil sunulur mu?

Yeğenim hakkında bir cinsel saldırı şikayeti oldu. Ancak yeğenimizin böyle bir şey yapmadığına ve yapmayacağına inandığımız için avukat tutmadık. Fakat davanın sonunda hapis cezasına çarptırıldı. Oysa ellerine böyle bir saldırı olmadığına dair kayıt da geçti. Şimdi dosya istinafa gidecek. Bu kayıt istinafta değerlendirilebilir mi? Bu dosyaya sunabilir miyiz? S.C.

***

Okuyucumun ‘istinaf’ dediği daha doğru ifadeyle Bölge Adliye Mahkemesi’dir. Ceza mahkemesinden verilen kararlar için önce Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf talebi ile başvurulur. Bunun için de başvuru süresi 14 gündür.

Haberin Devamı

Kararın tebliğinden itibaren 14 gün içinde istinaf yoluna başvurulabilir ve elde yeni belge varsa, bu belge istinaf dilekçesine eklenebilir. Bu istisnai bir durumdur ve istisnası da şudur: Ya delil mahkemeye sunulmuştur ama mahkeme usule aykırı olarak bu delili incelememiştir veya delil sonradan ele geçirilmiştir.

***

Bunun dışında savunmanın genişletilmesi mahiyetinde olmak üzere elde bulunup da dava sırasında ileri sürülmeyen hususlar, istinaf safhasında incelenmez. Okuyucumun elindeki kayıtlar konusunda nasıl ve ne zaman ele geçirildiğini bilmediğim için kesin ‘incelenemez’ veya ‘incelenebilir’ diyemiyorum.

Yukarıdaki hususlar ellerindeki belgeler için geçerliyse istinaf başvurusunda bunlar değerlendirilmesi için mahkemeye sunulabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder