Tamer Heper Yeni emlak vergileri
HABERİ PAYLAŞ

Yeni emlak vergileri

Haberin Devamı

Bu yıl Emlak Vergisi miktarlarında değişiklik olacak. Bunun için belediyeler 2017 sonuna doğru Emlak Vergisi’ne esas arsa metrekare birim fiyatlarını açıkladı. Belediyeler bunu dört yılda bir belirler. Vatandaş da 4 yıl buna göre Emlak Vergisi öder. Her yıl belediyelerin belirlediği rakama, o yılın yeniden değerleme oranında artırım yapılarak vergi hesaplanır. İyi güzel de bazı belediyeler metrekare fiyatlarını yasaya aykırı olarak yüzde 500 hatta yüzde 700 zamlı açıkladı. bu belediyeler vergiye esas birim değerleri cadde ve sokak olarak tespit edilmesi gerekiyorken sokaklara ayrı değer tespit edildi. O sokak üzerindeki binalara farklı değerler verildi.

★ ★ ★

Vatandaşlar vergi mahkemelerine birçok dava açtı. Talep iki türlü oldu. Bir kısım vatandaş yeniden tespit yapılmasını diğer kesim ise toptan iptal edilmesini talep etti. Davalar sürerken yasa ile belediyelerin Emlak Vergisi birim değerlerini 2017 rakamlarının yüzde 50’sinden fazla tespit edemeyeceklerine dair yasa çıktı. Hep beraber “Acaba ne olacak?” diye beklerken mahkemeler de aynı mealde karar verdi. Kararlarda özetle, “Davalar açıldıktan sonra konu yasa ile düzenlendiğinden ve yasada 2017 rakamlarının yüzde 50 üzerinde değer belirlenemeyeceği karar altına alınmışken davanın konusu kalmamıştır” denildi.

★ ★ ★

Şimdi belediyeler Emlak Vergisi’nin 2018 değerlerini, 2017 rakamının yüzde 50’sinin üzerinde belirleyemeyecek. Ancak bu karar da tartışma yarattı. Zira bazı belediyeler vergi değerini yasaya aykırı tespit etmişti. Şöyle: Vergiye esas birim değerler cadde ve sokak olarak tespit edilmesi gerekiyorken sokaklara ayrı değer tespit ettiler, eşitlik bozuldu. Bu nedenle yapılan tespitin iptali gerekiyordu ama mahkemeler, “Nasıl olsa 2017 rakamı eşitti, yüzde 50 artırım yapıldığında yine eşitlenecek görüşü ile işi yüzde 50 zamma bağladı.

★ ★ ★

Ancak karar böyle olunca, belediye avukatlarına 1090 TL vekalet ücreti tayin olundu. Yani vatandaş davada haklıydı ama bu kararlarla borçlu çıktılar. Şimdi karara itiraz edelim mi etmeyelim mi? Evet kararlara itiraz mümkün ama ya aynı düşünce ile itiraz reddolursa? Yeniden bir masraf ve yeniden vekalet ücreti. Al sana hak arama maliyeti. Bu arada az da olsa bazı mahkemeler yeniden tespit yapma amacı ile bilirkişi tayinine karar verdi. Bu da ayrı bir tartışma yarattı. Zira talebe bağlı olarak iptal kararı vermeleri veya talebi reddetmeleri gerekirdi.

★ ★ ★

Sonuç olarak, bazı belediyelerin vatandaştan uzak tutumu böyle bir kaosa meydan verdi. Bu şekilde astronomik zam yapan bir belediye ile görüştüm, savunma olarak bana, “Bizim 2018 için yaptığımız tespit yüksek değil. 2014’teki tespit rayicin çok altında, hatalı olan 2014 tespiti” dediler. İşte bugün durum bu. Açıkçası ben beklerdim ki mahkemeler adil olarak elle tutulur nihai bir karar versin. Ama bu defa olmadı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder