Tamer Heper Yeni suç oluşmuş
HABERİ PAYLAŞ

Yeni suç oluşmuş

Eşimin abisi borçları yüzünden icralık olmuş cezaevine girmişti. Eşim dışarı çıkması için dosyalarını kendi üzerine aldı. Abisi çıktı ama dosyalar eşimin üzerinde kaldı, ödeyemiyoruz. Yakalanması var, ne yapabiliriz?

● S.Y.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun anlattığı husus, takip sırasında yapılan ve çoğunlukla borcun ödenmesini engelleyici davranışlar nedeniyle verilen hapis cezası kararıdır. Bu ‘tazyik hapis cezası’dır ve cezalandırılanı ödemeye sevk eder.

Örneğin bir borcu icra dosyası içinde talepte bulunarak taksitle ödeyeceğini taahhüt eden biri taksitleri aksatır borcunu ödemezse hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak cezaya neden olan borcunu öderse ceza ortadan kalkar, hapiste ise hapisten çıkarılır. Onun için bu tazyik hapis cezasıdır. Bundan kurtulmanın yolu başlangıçta bu fiili yapmamaktır ama ceza yürürlüğe girdikten sonra da kurtulmak için ödemeyi yapmak gerekir. Ödeme yapıldığında ceza da ortadan kalkar.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Fakat okuyucumun anlattığı olayda bir başka husus görüyorum. Cezayı gerektirecek fiil kayınbirader tarafından işlenmiş ama okuyucumun eşi bir şekilde üstlenmiş.

Bu, borcu üstlenme gibi bir olaysa diyeceğim olmayabilir ama örneğin kardeşine ait imzayı kendinin gibi kabul etmişse veya adli mercileri yanıltıcı başkaca bir davranışı olmuşsa bu halde ortada artık ceza hukukunu ilgilendiren bir durum vardır ve bu tazyik hapsini değil basbayağı cezayı gerektirir. Borcu ödemekle de ortadan kalkmaz. Bunun için hukuki bir iş yapacaksak bir hukukçuya danışmadan yapmayalım. Bana öyle geliyor ki okuyucumun meslektaşımın yardımına ihtiyacı olacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder