Tamer Heper Yine trafik kuralı
HABERİ PAYLAŞ

Yine trafik kuralı

Haberlerde bir aracın TIR dorsesinin altına girmesi sonucu üç kişinin öldüğü görüldü. Çok yazık değil mi? Gencecik bir aile yok oldu. Buna benzer haberler pek çok. Köprü ayağına çarpmak mı istersiniz, bariyerlere çarpmak mı, karşı yola geçmek mi? Bu haberlerin başındaki ifadeye dikkat çekmek isterim; ‘direksiyon hakimiyetini kaybetmek.’ Direksiyon hakimiyetini kaybetmek bu kadar kolay mı? Hayır değil.

Bunu yıllardır araç kullanan biri olarak söylüyorum. Peki bu sürücülere ne oluyor? Söyleyeyim, bir elleri direksiyondayken diğer elleri ve gözleri telefonlarında. Bu tür kazaların nedeni budur. Söylediğim bir tahmin değil. İmkan bulduğumda araç kullananları izliyorum, sürücülerin neredeyse yüzde 80’inin bir elinde telefon var. Gözü üç-beş saniye yoldan ayırmak, kaza yapmak için yeterli. Öndeki araca çarpmak için, virajlarda yoldan çıkmak için, karşı şeride geçmek için yeterli bir süredir. Peki ne yapacağız? Bu hususta kontrolleri aralıksız devam ettireceğiz. Zira insanların hayatı söz konusu.

Haberin Devamı

*****

Trafikten söz etmişken anlattıklarımla bağlantılı bir kuraldan da bahsedeyim. Araç sürülürken araçlar arasındaki mesafe konusu. Karayolları Trafik Kanunu’na göre, ‘sürücüler önlerinde giden araçları yönetmelikte belirtilen güvenli ve yeterli bir mesafeden izlemek zorundadırlar.’ Peki bu konuda yönetmelik ne diyor?

Yönetmeliğin 107’nci maddesi şöyle: “Sürücüler önlerinde giden araçları güvenli ve gerekli bir mesafeden takip etmek zorundadırlar. Bu mesafe kendi araçlarının kilometre cinsinden saatteki hızının en az yarısı kadar metredir. Takip mesafesi, takip eden aracın 2 saniyede katedeceği yol uzunluğu kadar da olabilir.” Özellikle gözü telefonda olan sürücüler ile öndeki aracın tamponuna yapışıp araç sürmeyi meziyet kabul edenlere hatırlatırım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder