Tamer Heper Yönetici aidatı artıramaz
HABERİ PAYLAŞ

Yönetici aidatı artıramaz

Toplanan aidatlarda sitede çalışanların SGK primi ile kıdem tazminatı fonunu kiracı mı malik mi ödemekle yükümlüdür? Normalde aidat tutarlarımız 100 TL, fakat yönetici sadece bu ay için 130 TL’den toplamak istiyor. Gerekçe olarak bazı gider ödemelerinin yapılamadığını, eksik kaldığını beyan etti ama bu eksik kalan ödeme kalemlerinin ne olduğu hakkında bir açıklama yapmadı. Site yönetiminin anladığım kadarı ile bir işletme projesi yok, sadece aylık alınan aidat toplamı ve kapsamlı olmayan gider bildirimini asansörlerde bulunan ilan tabelasına asıyor. Site yönetimi başkan, başkan yardımcısı ve bir üyeden oluşuyor. Bir denetçi atanmamış. Bu yapılanlar doğru mu? Doğrusu nedir?

Haberin Devamı

● T.V.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun sorusunun özeti bile çok yer tuttu. Mevcut yerime sığdırmak için kısa yanıt vereyim. Bir binada SGK primi ile kıdem tazminatı fonu malikin ödemesi gereken borçtur. Yönetici para toplayacaksa kesinleşmiş işletme projesine göre toplar.

Kesinleşmiş işletme projesi ise ya kat malikleri toplantısında kabul edilen işletme projesidir veya burada kabul edilmiş bir proje yoksa yönetici işletme projesi yapar, kat maliklerine tebliğ eder, yedi gün içinde itiraza uğramaz ise kesinleşir. İşte para bu yolla toplanır. Yönetici kendi kararı ile bunun dışına çıkamaz. Çok çok önemli bir hadise çıkar da ilave para toplamak gerekirse yine bir ek işletme projesi yapıp kat maliklerine tebliğ eder, yine yedi gün içinde itiraza uğramazsa parayı toplar.

★ ★ ★ ★ ★

Bildirimler asansöre veya binanın duvarına asılarak geçerlik kazanmaz. İşletme projesi kat maliklerine tek tek tebliğ olunur, hatta kat malikleri kurulunda alınan kararlar ve işletme projesi bile toplantıya katılmayanlara yine tek tek tebliğ olunur.

Üç yönetim kurulu üyesi birlikte yöneticidir, görevleri ve sorumlulukları birliktedir. Görev taksimi kendi aralarında yapılır ama bu sorumluluklarını bertaraf etmez. Denetçi bulunmayışı bence yöneticinin kusuru değil kat malikleri kurulunun bilgisizliğinden kaynaklanır. Bu toplantıda yönetici seçildi ise denetçi de seçilmelidir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder