Tamer HeperYönetici dışarıdan biri de olabilir

HABERİ PAYLAŞ

Yönetici dışarıdan biri de olabilir

Sitemizin yıllık olağan genel kurul toplantısı bu pazar yapılacaktır. Yönetime kimsenin talip olacağı yok. Dolayısıyla dışarıdan bir yönetim bulunması kuvvetle ihtimal. Bu konuda toplantıda nasıl bir uygulama yapmalıyız ki kanuna uygun bir karar alalım? Bu konuda acil cevabınızı bekliyorum. Saygılarımla, A.G.

* * * * *

Binalar ve sitelerde yönetici bağımsız bölüm malikleri arasından seçilebileceği gibi, dışarıdan birileri de seçilebilir. Bu husus yönetim için mümkün olduğu halde denetçiler için mümkün değildir, denetçi mutlaka kat malikleri arasından seçilir. Ancak yönetici kat malikleri arasından da seçilse dışarıdan da seçilse, seçilme şartı vardır, bu da yöneticinin kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile seçilme şartıdır. Kat Mülkiyeti Yasası’nın uygulandığı binalarda yöneticinin sayı ve arsı payı çoğunluğu ile seçilmediği durumlarda, bu seçim hemen geçersiz kabul edilmez, bunun için mahkemede iptal davası açmak gerekir. İptal davası açılmayan hallerde yönetim görev yapar ve görev yaptığı süre yöneticiliği geçerlidir. Ancak dava açılır da seçim maddesi iptal edilirse, bu halde seçilmiş yönetimin görevi son bulur.

Haberin Devamı

* * * * *

Okuyucumun sorusu kanuna uygun karar alma şeklinde olduğu için, ilk hatırlatacağım husus, içeriden de olsa dışarıdan da olsa yöneticinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile seçilmesidir. İkinci husus da yukarıda belirttiğim iptal davasına konu olabilme durumudur. Doğrusu bunca senelik meslek hayatımda sayı ve arsa payı çoğunluğu ile seçilmiş pek az yöneticiye rastladım. Çok büyük çoğunlukla bu nisaba uyulmaz, özellikle kat maliklerinin ikinci toplantısında toplantı nisabı aranmadığı için, sanki yönetici seçiminde de bu nisap aranmayacakmış gibi düşünülür ama bu yanlıştır. Benim görüşüm, yöneticinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile seçilir maddesinin değiştirilerek, toplantıya katılanların çoğunluğu ile seçilme şartının getirilmesidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder