Tamer Heper Yönetici suç işlemiş
HABERİ PAYLAŞ

Yönetici suç işlemiş

Bir sitede konut satın aldık, bir de yönetici seçtik. Doğalgaz abonesi olma ihtiyacımız var, yönetici bir banka hesabı verdi, bir kısmımız o hesaba sözleşmenin teminatını yatırdık, bir kısmımız da yöneticiye parayı elden vermiş ama makbuz yok. Çünkü yönetici sadece aidat için makbuz veririm demiş. Aradan uzun zaman geçti bizde gaz yok. Öğrendik ki banka hesabı yöneticinin şahsi hesabı imiş ve bizim paralar yenmiş. Şimdi ne yapacağız? M.M.

Önce pek yadırganmayacak bir noktadan söz edeyim. Parayı bankaya yatıranların elinde makbuz var, üstelik gaz teminatı için diye de meşruat var. Bunun için elbette yönetici makbuz vermeyecek. Elden teslim edenler için iki şey yapacak. Ya kendi makbuz verecek veya kendi makbuz vermeyecek ama şirkete yatırdığı paranın makbuzunu sahibine teslim edecek.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bu doğru çalışılması halinde olması gereken. Şimdi doğru olmayanı. Bir yönetici aldığı ve harcadığı paraların hesabını tutar. Bunları bir muhasebe sisteminde olmasa bile denetlemeye elverişli biçimde bir deftere kaydeder. Bu bir ticari defter tarzında sistematik olmayabilir ama bakılınca anlaşılır nitelikte olmalıdır. Çünkü yönetici bir muhasebe uzmanı değildir. Dolayısı ile banka hesabına yatan paralar da alındı bölümünde görülmeli, harcamalar da makbuz ve fatura olarak bir dosyada saklanmalı ve bu deftere yazılmalıdır. Ancak aslolan harcama belgeleridir. Sizin yönetici bunların hiçbirini yapmadı ise bu parayı zimmetine geçirdi demektir. Bu halde de emniyeti suiistimal denilen güveni kötüye kullanma suçunu işlemiştir. Bu halde iki yol vardır birincisi savcılığa suç duyurusunda bulunmak, ikincisi ödenen paraların faizi ile birlikte iadesini istemek.

Aranızda fark yok

Annem sağlığında mallarını bana vermek istiyor. Biz dört kardeşiz. Bir problem yaşamamak için bana vermek yerine eşime verse olur mu? Y.E.

Bahsettiğiniz olayda bir problem yaşamamak için yapılması gereken parasını verip almaktır. Bunun dışında bedelsiz mal devralırsanız annenizin ölümünden sonra problem yaşama ihtimali elbette vardır. Bunun için kardeşlerinizin tutumunun ne olacağını bilme imkanı yok. Şayet hukuki bir girişimde bulunmazlarsa sorun olmaz. Ancak hukuki girişimde bulunurlarsa elbette sorun olur. Malı anneniz hayattayken sizin almanızla eşinizin alması arasında fark yok. Burada mesele şu: Bağış olarak alırsanız, annenizin ölümünden sonra kardeşleriniz mahfuz hisselerini talep edebilirler. Bu miras paylarının yarısıdır. Şayet satış yapmış gibi gösterip bağış yaptırırsanız bu halde işlemin tümünü iptal ettirip tüm miras paylarını talep edebilirler. Veya anlayış gösterip hiç müdahale etmezler. Olasılıklar bunlardır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder