Tamer Heper Yöneticinin ibrası
HABERİ PAYLAŞ

Yöneticinin ibrası

Kat malikleri kurulu kararı olmadan harcama yapmış olan yönetici, genel kurulda ibra olduktan sonra hâlâ sorumlu tutulabilir mi? Bu harcamalar için onay almış kabul edilir mi?

● A.K.

Bir yönetici harcama yaparken birtakım hususlara dikkat eder. Bu doğrudur ancak her harcama için de kat malikleri kurulundan karar almayı beklemez. Her harcama da mutlaka kat malikleri kurulundan karar alınması sureti ile yapılmaz. Bir binada mutad giderler vardır. Örneğin bina görevlisi vardır ona aylık ödenecek.

Aylık seviyesi kat malikleri kurulunda belirlenir ama her ay ödeme için karar beklenmez. Veya asansörün bakımı yapılacaktır, bunun için karar gerekmez. Bu konularda Kat Mülkiyeti Yasası’nda hüküm var. İlgili madde diyor ki yönetici ana gayrimenkulün gayesine uygun olarak kullanılması, korunması, bakım ve onarımı için gereken tedbirleri alır. Bu tedbirler alınırken elbette birtakım masraflar yapılacaktır.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Görülüyor ki anayapıya ait giderlerin ödenmesi yöneticinin görevleri arasında. Peki ibra, yöneticinin sorumluluktan kurtulması için yeterli mi? Evet yeterli. İbra demek, dönemi içinde yöneticinin hem mali hem de fiili çalışmasından sorumluluğunun olmadığının kabulüdür.

Ancak her işin bir istisnası olduğu gibi bunun da bir istisnası vardır, şayet yönetici topladığı paraları zimmetine geçirdi ise yani emniyeti suistimal suçu işledi ise ibra bunu kapsamaz. İbra görevlendirme nedeni ile yaptığı gerekli masraflar içindir.

Zira binanın bakımı onarımı kullanılır halde muhafazası yöneticinin görevi olup bunlar için masraf gerekiyor ise bu yapılacaktır. Hatta işletme projesine toplanacak paraların kalemler arasında aktarma yapma yetkisi maddesi dahi koyulur. Ancak suç işlemenin ibrası olmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder