Tamer Heper Yönetim kuruluna yetki verilmiş mi?

HABERİ PAYLAŞ

Yönetim kuruluna yetki verilmiş mi?

Beş bloktan oluşan bir sitede yönetim kurulu konumundayız. Sitemizde sigortalı çalışanlar var. Bunlardan ikisi eski çalışan ve biz bunların işine son verip yerine yeni çalışan almak istiyoruz veya bunların sözleşmesini feshedip, yeniden işe almak istiyoruz. Bundan amacımız gideri azaltmak. Zira sitede yeni daire alanlar, eski çalışanların mali yükünü yüklenmelerinin adil olmadığı iddiasındalar. Peki yönetim kurulu olarak bunu yapma yetkimiz var mı yoksa kat malikleri kurulu kararı mı gerekir? İ.K.

Haberin Devamı

* * * * *

Okuyucumun yanıtı öyle zannedildiği gibi kolay değil, bakalım şu küçücük sevimli köşeme ne kadarını sığdıracağım? Efendim Kat Mülkiyeti Kanunu’na baktığınızda yöneticinin görevleri arasında çalışanların işine son verme yetkisini göremezsiniz. Demek ki yöneticinin veya yönetim kurulunun, durduk yerde çalışanların işine son verme yetkisi yoktur. Peki yönetici veya yönetim kurulu, çalışanların işine son verme yetkisi yok ise, bunu elde edebilir mi? Evet elde edebilir, iki yolla elde eder. Birincisi yönetim planında yönetici veya yönetim kuruluna bu yönde bir görev verilmiş ise veya herhangi bir kat malikleri toplantısında bu yönde bir karar alınmış ise. Bu takdirde yönetici çalışanın işine son verebilir. Bu son verme okuyucumun bahsettiği durumlar içindir, yani yasal fesih nedenleri doğmamıştır, bu halde açıkladığım yetki aranır. Ama çalışan kendisi iş akdini sonlandırdı ise veya emeklilik hakkını kazandı da işten ayrılacak ise elbette kat malikleri kurulu kararı aranmaz.

* * * * *

Geleyim çalışanın ücretinin çok olması durumuna. Ülkemizde yaygın olarak uygulanan ücret yasal asgari ücrettir. Bunun yüksekliğinden şikayet etmek, yaşam şartlarından haberdar olmamak anlamına gelir. Yeni malik durumunda olanların endişesi çalışanın kıdem tazminatı ise bir kimsenin yıllarca çalıştığında hak edeceği bu tazminatı da çok görmemek lazım ama okuyucumun anlattığı olayda yeni malik, eskiden beri çalışan birinin eskiden elde ettiği hakkı kendisinin ödemesini rahatsız edici buluyor, tamam da aslında durum endişe edilir gibi değil. İşyeri (incelenen olayda bağımsız bölüm) el değiştirdiğinde kıdem tazminatının ödenmesinde son malik ödemede bulunmaya mecburdur ama sonra eski malike rücu hakkı vardır. Yani eski malikten onun dönemine denk gelen kıdem tazminatı miktarını talep edebilir, kendisi için ise malik olduğu döneme ait tazminat üzerinde kalır. Yani yeni malik için endişe edecek bir durum yoktur.

Haberin Devamı

* * * * *

Peki eski çalışanın işine son verip, sonradan yine işe almakta işverenin bir kârı olur mu? Olmaz. Zira iş kıdem tazminatını düşük tutmak ise işçinin işine son verildiğinde zaten kıdem tazminatı ödenir, sonra işçi işe alınır, bir kere daha işine son verildiğinde veya emeklilik hakkını kazandığında yeniden, ikinci defa işe alındığı tarih ile, işine son verildiği tarih aralığında kıdem tazminatı hesabı yapılmaz. İlk işe alındığı tarih ile son defa işine son verildiği tarih aralığında hak ettiği kıdem tazminatı hesaplanır. Arada ödenen meblağ, son hakkettiği rakamdan çıkarılır, geri kalanı kendisine ödenir. Yani her işe son verme ile yeniden alma cambazlığı işverene bir kâr sağlamaz. Bir de emeği ile ve alın teri ile kazananların hayattı ile oynamayalım, hak ettiğini verelim, bu insanlık görevidir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder