Tamer Heper Yüzüm kızardı
HABERİ PAYLAŞ

Yüzüm kızardı

Gazetedeki haberi okudum, yüzüm kızardı... Bu çağda, bu anlayışa şaşmamak, bunu kabullenmek mümkün değil. Ne olduğunu aşağıda anlatacağım. Ancak önce bazı gazete haberlerini hatırlatayım. Bir kadın sakat leylek yavrusu buluyor bir yıl bakıp tedavi ediyor, sonra doğaya salıyor.

Bu, memnuniyet verici takdir hisleri ile haber yapılıyor. Köpek yavrusu su borusuna sıkışıyor, mahalle seferber oluyor, itfaiyenin yardımı ile kurtarılıyor ve hayırsever biri tarafından sahipleniliyor. Bir yavru kedi yangından sırılsıklam soluk alamaz halde kurtarılıyor, bir görevli suni teneffüs ile hayata döndürüyor.

Haberin Devamı

Gazetelere, televizyonlara haber oluyor, yaptığı iş gözlerimizi yaşartıyor. Bu görevli özellikle benim gibilerin gözünde kahraman oluyor. Şimdi bu ve buna benzer olaylar alkışlanırken, biri tek bacağı olmayan ikisi kör üç kediye bakan bir kadına mahkemece kedilerin evden uzaklaştırılması kararı veriliyor. Kadın o kadar takdire değer bir davranışta bulunuyor ki kedileri terk etmek yerine kedileri ile birlikte evi terk ediyor.

BUNA HAKKIMIZ VAR MI?

Mevzuata bakarsanız, evet böyle. Binaya ait yönetim planında evlerde hayvan beslenmeyeceğine dair hüküm varsa böyle karar verilir. İşte utanç verici olan bu mevzuat. Geçmişte bir karar çıkmıştı, “Böyle bir karar verilmesi için hayvanların rahatsız edici davranışlarda bulunuyor olması gerekir” denildi ama karar azınlıkta kaldı. Ancak olaya insanlık açısından bakarsanız asla böyle bir karar verme hakkımız yok.

Hani doktorlar yaşlılara veya yalnız yaşayanlara sağlıklı kalmaları için “Bir hayvana sahip olun” tavsiyesinde bulunuyordu! Hani “Petshoplardan hayvan satın almayın sokaktan bakım için hayvan alın” diye tavsiyeler vardı. Yani bunlar sizin evlerden atılmanız için bir tuzak mıydı? Yoksa olması gereken miydi? Şimdi bu karardan sonra gelin de buna yanıt verin.

İLKELLİKTEN KURTULMALIYIZ

Ben yanıtımı vereyim. Bir evden hayvanların sokağa atılması kararı verilmesine neden olan mevzuat ilkelliktir. Bu ilkellikten kurtulmak zorundayız. Sadece hayvanlar için değil, tüm yaşam için...

Haberin Devamı

Rahatsız edici davranışlar engellenir, suç olanlar cezalandırılır ama insanlığın gereği olan davranışlar takdir edilir. İnsanlar evinden barkından edilmez. Bu hanım iki gözü kör iki kediyi ne yapacak?

Sokağa atması daha doğru bir davranış mı? Toplum bunu mu kabul edecek? Hayır yukarıda verdiğim örnekler bunun aksini gösteriyor. Bu zihniyet, bu mevzuat ve bu kararlar yüzümü kızartıyor. Artık buna son vermek mecburiyetindeyiz. Böyle bir mevzuat OLAMAZ.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder