Tamer Heper Zorla mal alınmaz
HABERİ PAYLAŞ

Zorla mal alınmaz

Babamdan kalan evdeki hissemi abim ve annem zorla annemin üstüne yaptırdı. Beş para vermediler, beni de evden attılar. Hakkımı geri alabilir miyim? ● B.H.

Aile içinde beklenen şey huzurdur. Özellikle maddi varlıklar devreye girince huzur da kayboluyor. Oysa aile bağları her şeyden üstündür. Okuyucumun sorusu içinde çözülmesi gereken bazı şeyler var. Babadan gayrimenkul miras kalmış, miras anneleri ile kardeşler arasında bölüşülecekken okuyucum ve kardeşi tapuda tescil sırasında hisselerini annelerine devretmişler. Bu hukuken mümkün. Böyle bir işlem yapıldıktan sonra da geri almak mümkün değil.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Ancak okuyucumun sorusu içinde ‘zorla’ diye bir ifade var. Bir kimseye ‘zorla’ bir iş yaptıramazsınız. Yukarıda anlattığım işlemler gönül rızası ile yapılırsa geçerlidir. Zorla yaptırılırsa geçersizdir. Yani okuyucuma bu devri zorla yaptırmışlar. Ben bu zorlamanın ne olduğunu nasıl olduğunu bilemiyorum. Bir insanın elindeki parayı veya kıymetli bir eşyayı zorla alırsınız ama bir gayrimenkul hissesini tapuda zorla nasıl alırsınız? İşte bunun bilinmesinde yarar vardır. Acaba tehdit mi edildi? Şayet tehdit gibi zorlayıcı, korkutucu bir olay oldu ise bunun ispatı şartı ile devredilen hissenin geri alınmasını istemek mümkün. Tabii bunun ispatının da zorluğunu gözönünde bulundurmak lazım. Yok, böyle bir şey ispat edilemiyor ise mahkeme kararı ile geri almak düşünülemez

Sıradaki haber yükleniyor...
holder