Tuğba Çubukçu Dil eğitiminde hangi şehir hangi program?
HABERİ PAYLAŞ

Dil eğitiminde hangi şehir hangi program?

Bu hafta çok sorulan ama tek bir cevabı olmayan bir soruyu konuşacağız. Dil eğitimi için hangi ülkeyi ya da hangi şehri tercih etmeliyim? Bu soruyu Instagram'dan, Whatsapp'tan, telefonla her yerden o kadar çok alıyorum ki... Aslında bu bir restorana oturup "benim için hangi yemek uygun" diye sormak gibi bir şey bence. Çünkü öğrencinin gittiği ülkeyi, şehri sevmesi ve dili öğrenmesi açısından en önemli kurallardan biri. Bir öğrencinin hangi ülkeyi hangi şehri seveceği de tamamen kendisiyle alakalı. Yani bu sorunun cevabı ancak öğrenciye sorulacak onlarca sorudan sonra verilebilir.

Haberin Devamı

Yaklaşık 15 yıldır öğrencilerle çalışıyor ve danışmanlık hizmeti veriyorum. Bu esnada gördüm ki asla kendi duygularınızı ve zevkleriniz üzerinden tavsiye vermemelisiniz. Çünkü danışmanın hareketli ve canlı bir şehri sevmesi çalıştığı öğrencinin küçücük bir kasabada ne kadar da çok mutlu olabileceği gerçeğini değiştirmez.

Ben öğrencilerle çalışırken henüz gideceğe yere karar veremediyse şöyle bir yol izliyorum: Eğer birkaç ülke görme fırsatı olduysa en çok hangi ülkeyi sevdiğini soruyorum. Çünkü sevdiği ülke bana az çok tarzını açıklayacaktır.

Eğer bu ilk yurtdışı çıkışı olacaksa o halde Türkiye'nin illeri üzerinden örnekler veriyorum. İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Antalya gibi şehirlerden hangisinin ona en sıcak ve keyifli geldiğini soruyorum.

Bu verdiği cevaplar öğrenciyi anlamama oldukça yaklaştırıyor beni. Öğrenciye okul lokasyonu seçerken öncelikle ülke, ardından şehir ve ardından da okul seçmek en doğru yöntem olacaktır.

Oysa ki öğrenciler bazen yukarıda sorduğum sorulara verdiği cevapların son derece aksi bir şehirde ısrarcı oluyorlar. Çünkü başka bir arkadaşları o şehri şiddetle tavsiye etmiş oluyor. Oysa ki "Ben İstanbul'dan başka bir şehirde yaşayamam" diyen bir kişinin Eastbourne gibi sakin bir şehirde eğitim almasını ve mutlu olmasını beklemek yanlış bir danışmanlık olur.

O nedenle ben öğrencilerime öncelikle biraz şehirlerin nüfuslarından, şehir ve gece hayatından anlatımlar yaparak en mutlu olacağı yeri bulmaya çalışırım.

Haberin Devamı

Dil okulu programlarında çok hassas bir diğer konu ise öğrencinin gideceği program konusudur. Öğrencilerin genellikle aklına dil okulunda genel İngilizce programı almak gelir. Bu genellikle program çeşitliliğinin ne kadar geniş olduğunu bilmediklerinden kaynaklanır.

Öğrenciye hangi nedenle dilini geliştirmek istiyorsun ve şu anda dilin hangi seviyede sorularını sorarak programa karar vermek çok önemlidir. Akademik nedenlerle yani yüksek lisans ya da hazırlık geçmek isteyen öğrencilere Ielts, Toefl hazırlık gibi kurslar önerirken, işyerinde dil kullanımında zorlanan bir öğrenciye İş İngilizcesi ve hatta mesleki İngilizce (mühendislik İngilizcesi, hukuk İngilizcesi) gibi mesleki terimlere de ağırlık verilen kurslar önermek çok doğru olacaktır.

Özellikle iş İngilizcesi programları oldukça popüler ve faydalı programlardır. Bu programlarda genel İngilizce eğitiminin yanı sıra yazışma dili, telefonla konuşma prensipleri, sunum pratikleri gibi iş hayatında son derece işe yarar bilgiler paylaşılmaktadır. Aynı zamanda bazı okullarda öğrencilere eğitim sonunda topluluk önünde sunum yaptırılarak pratik yapmaları da sağlanmaktadır.

Haberin Devamı

Daha detaylı sorularınız için tugbacubukcu@yandex.com adresimden bana ulaşabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder