Tuğçe Özcan Estetik bağımlılığı bir hastalık mı?
HABERİ PAYLAŞ

Estetik bağımlılığı bir hastalık mı?

Haberin Devamı

Yıllarca peşinden koştuğu, hayalini kurduğu tek bir değişimle başlar her şey. Bu yıllarca hayali kurulan değişim kimi zaman kemerli bir burnu daha zarif, iyi bir görüntüye taşıma olabilir, kimi zaman uzun saçların gizlediği kepçe kulaklar, kimi zaman da destekli sütyenlerle kamufle edilmeye çalışılan meme küçüklüğü.

Kişi yıllarca hayal eder, sonra bir gün “play” tuşuna basarak bir adım atmaya karar verir. Araştırır, cerrahını seçer, bütçesini denk getirir, iyileşme sürecini planlar, operasyon gününü alır ve derin bir nefes alarak başlar değişime.

ESAS MACERA BUNDAN SONRA BAŞLIYOR


Bu değişim öncesinde biraz meşakkatli bir iyileşme dönemi ile girer hayatınıza. Yaptırdığınız operasyona göre istirahat gerekebilir, morluk ya da ödem oluşabilir, bir süre sargılı ya da bandajlı gezebilirsiniz. Bu süreçte kafada deli sorularla yaşar kişi. O bandajın altında ne saklıdır? Yıllarca aynaya bakarken düşlediği mi, yoksa kocaman bir hayal kırıklığı mı?

Bu ikilemin içine bir de dışarıdan çatlak sesler eklenirse kişinin iyileşme dönemi biraz daha stresli bir hal alır. Hastanın içinde bulunduğu durumu düşünmeden etraftan umarsızca yapılan “ne gerek vardı sanki” gibi yorumlar kişiyi içinde bulunduğu iyileşme süreci psikolojisinde zorlayabilir. Ve kontrol günü gelip çatar.

AYNADA YENİ HALİ İLK GÖRME


Günümüzde kullanılan ileri cerrahi yöntemler ile başarılı bir plastik cerrahın iş birliği sonrası ortaya çok yüz güldüren sonuçlar çıkıyor. Kişi aynaya baktığında o gördüğü değişim kendisini mutlu ediyorsa, bu diğer değişimler için de büyük oranda kapı açıyor. Özellikle iyileşme döneminden sonra yeni görüntüsüyle çok mutlu olan bir kişi bu kez vücutta daha önce hiç göze batmayan kusurları, dikkat çekmeye başlayabilir. Çünkü kişi şunu düşünür: “yıllardır beklediğim bu kadar kolay şekilde düzeldiyse, o zaman neden başka bir yerim kötü kalsın?”

DAHA İYİSİNİ İSTEMEK NORMAL Mİ?


Bu süreçte bir operasyonu atlatıp iyileşen bir kişinin, rotayı ikinci bir değişime çevirmiş olması bence oldukça normal. Düşünsenize iyi bir saç renginden sonra, iyi bir fön; ya da şık bir gömleğin altına iyi kesim bir pantolon istemiyor muyuz? Güzel bir yemekten sonra okkalı bir Türk kahvesi istemiyor muyuz? Söz konusu güzellik olunca da, artan beklentiler bir yere kadar hayli normal, ta ki talepleri ile sınırları zorlayana kadar. Ama bir çizgiden sonra bu estetik işlemler kişiye zarar veren bir takıntı olabilir.

KIRMIZI ÇİZGİYE DİKKAT

Nedir bu kişiye zarar veren talepler?

Örneğin 34 beden olduğu halde hala liposuction talep eden kişiler olabilir. Yüzünde ufacık bir çizgiye bile tahammülü olmayan, sık ve fazla dozda botoks yaptırmak isteyen kişiler olabilir. Tıbbi olarak mümkün olmayan taleplerle plastik cerrahlara giden kişiler olabilir. Bir resme tıpatıp benzemek isteyenler çıkabilir. Sağlığını tehlikeye atacak şekilde, hekiminin uyardığı riskleri görmezden gelen kişiler olabilir. İşte bu noktada mesleğini ticari kaygılardan uzaklaşarak yapan plastik cerrahlar kişiye içinde bulunduğu psikolojik durum içinde en iyi şekilde yardımcı olacak ve gerekli yönlendirmeleri yapacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder