Tuğçe Özcan Kahve deyip geçme, hakkını vermeden içme…
HABERİ PAYLAŞ

Kahve deyip geçme, hakkını vermeden içme…

Haberin Devamı


Güne başlarken en güzel eşlikçimiz. Yorgunken dinlenme şeklimiz, çalışırken dikkat toplama aracımız, kısa molalarda arkadaşımız.

Uzun sohbetlerde baş tacımız. Bazen mangal kömüründe yavaş yavaş pişen damaktan geçerken ortamı şenlendiren yüksek gustolu bir deneyim, bazen sadece kaynar su ile buluşup yine de eşsiz kokusunu cömertçe ortaya salan bir kaçamak. Çikolatanın en iyi dostu, her saatin ve her durumun kurtarıcısı.

Kahve içmeyi seviyorum ama gerçekten kahve konusunu abartmamak gerektiğini düşünüyorum, çünkü fazlası çarpıntıya davetiye. Bir de kahve dükkanlarındaki vazo kadar bardaklarda sunulan kahveleri çok anlamsız buluyorum. Bir şeyi ne kadar fazla yer ya da içerseniz, tadını o kadar almazsınız unutmayın. Bu yüzdendir ki, Türk kahvesi küçük fincanlarda servis edilir.

Türk kahvesi dediğimiz, 500 yıllık bir kültür. Şimdi Türk Kahvesinin hakkını vermek için kahve adabına dair küçük anekdotlar paylaşmak istiyorum. Eminim bir ya da birkaçı sizin de kahve saatinize iyi gelecek.

Kahve deyip geçme, hakkını vermeden içme…


- Türk kahvesi ikram edeceğiniz kişiye kahvesini nasıl içtiğini sadece 1 kez sormak gerekliymiş. Anneannemin dediğine göre karşındakinin kahvesini nasıl içtiğini unutmamış olmak bir nezaket göstergesiymiş.

- Anneannemden bana geliyoruz. Kahve, sohbet eşlikçisidir bana göre. Bu yüzden kahvenizi lokumla değil, sohbetle için derim.

- Türk kahvesi ilk kez Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı’ya getirildi ve törensel ritüeller ile ikram edilerek içilmeye başlandı. Saray atölyelerinde özel mücevherle işlenmiş fincanlarda sunuldu. Tamam haremdeki şatafatı yakalayamayız ama yine de bu detayı görmezden gelmeyin. Türk kahvesi karton bardakta içilecek bir şey değil.

- Türk Kahvesi, Unesco’nun “Somut olmayan kültürel miras” listesine dahil edildi. Bunda elbette Kültür Bakanlığı’nın ve Türk kahvesine destek veren derneklerin payı büyük.

- Kahvenin yanında gelen suyun bir kısmını kahvenizden ilk yudumu almadan önce içerseniz, ağızda kalan farklı tatlar silinir ve böylece kahvenin tadı damağa daha iyi yerleşir.

- Kahve bittikten sonra suyu içmek, kahvenin kötü olduğu anlamına gelirmiş ve kabalık sayılırmış. Ne alakası var, ben boğazımda kalan telveleri temizlemek için içiyorum.

- Kahvenin yanında gelen lokuma şiddetle karşıyım. Bir kere lokum dişe yapıştığı için kahveye olan kosantrasyonu bozuyor. İlle de kahvenin yanında bir şey gelecekse, demirhindi şerbeti gelmeli.

- Türk kahvesi güçlü bir antioksidan kaynağıdır ve içinde kafein olduğu için yağ yakımını da uyarır. Bence şekersiz kahve tokluk hissini de uzatıyor, denedim, öneriyorum.

- Türk kahvesini iş yerinde içecekseniz lütfen iş arasında değil, mola zamanında söyleyin. Zaten çalışırken içtiğiniz kahveden bir şey anlamayacaksınız. Mola sırasında sıcakken tüketeceğiniz kahve günün kalan kısmı için size dikkat ve enerji sunacak.

- Bence bu yazının üstüne bir kahve size iyi gelecek!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder