Tuğçe Özcan Karantina günlerinde gezegenini tüketme
HABERİ PAYLAŞ

Karantina günlerinde gezegenini tüketme

Dünya yorgun…

Dünya artık insanların kendisini tüketmesinden bezmiş bir halde. Biraz daha farkındalık kazanarak daha akıllıca adımlar atmamız gerekiyor artık. Tükettiğini bile üretmekten aciz bir insanlık olup, parazit gibi gezegeni giderek yok ediyoruz.

Tarım hak ettiği önemi ve değeri göremiyor. Ama öte yandan elektriği, doğalgazı, temiz suyu ve enerjiyi sonu gelmeyecekmiş gibi harcıyoruz. İnsanlık her geçen gün daha büyük bir iştahla kemirirken dünyayı, yaşadığımız felaketler de tokat gibi yüzümüze çarpıyor.

Haberin Devamı

‘’Ben evde otururken elimden ne gelir ki?’’ diye düşünme.

Karantina günlerinde önlem almazsak, yazın bizi daha zor günler bekleyebilir. Oysa evdeyken bile alacağın küçük tedbirlerle, güneş yeniden parladığında hep birlikte daha güzel bir yarına uyanmak da mümkün.

Bu küçük tedbirleri lütfen sen de sevdiklerinle paylaş

Paylaş ki, tek başımıza atacağımız küçük adımlar kitlelerce dev bir harekete dönüşebilsin. Unutma, bu gezegenin kaynakları tükendiği zaman, hepimiz için çok zor günler gelecek olabilir. Oysa basit tedbirler alarak yorgun dünyanın ayağa kalkmasına sen de destek olabilirsin.

Karantina günlerinde gezegeni korumak için bu maddeleri uygulayabilirsin

Karantina günlerinde gezegenini tüketme

  1. Tüm zamanı evde geçirdiğimiz şu günlerde gerçekten izlemiyorsan sırf ses olsun diye televizyonu açma. Televizyonun elektrikle çalıştığını unutma. Özellikle geniş ekranlı HD televizyonların ne kadar yüksek enerji ile çalıştığını bil.
  2. Tıpkı televizyon gibi saatlerce çalıştırdığın fırın ve ütü de çok ciddi enerji harcıyor. Fırını çalıştırırken akıllıca kullan. Aynı anda birkaç şeyi pişirmeyi deneyebilir, fırını 10 dakika erken kapatarak içerideki ısıyı pişme için kullanmaya devam edebilirsin.
  3. Şu anda bahar mevsiminde havalar ılık. Evlerde klima çalıştırmak yerine pencereyi açarak havalandırmak hem ortamın oksijenlenmesi için faydalı, hem de bedava.
  4. Sifonların içine 1 litrelik su şişesini doldurarak koyduğunuzda sifonların çalışması sekteye uğramıyor ama siz her düğmeye basışta 1 litre su tasarruf ediyorsunuz.
  5. Çamaşır kurutma makinesini sınırlı kullan. Karantina günlerinde her şey için zaman varken, çamaşırlar da kendi halinde enerji harcanmadan kuruyabilir.
  6. El yıkarken sürekli musluktan su akmasına gerek yok. Biliyorsun iyi bir el temizliği için en az 20 saniye sabunlamalısın. Ama bu süre boyunca musluğu kapatarak ciddi bir su tasarrufu yapabilirsin.
  7. Daha çok temizliğe ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde daha sık ama daha kısa duş almak akıllıca olacak. Saçlarınızı 3 kere şampuanlamak sizi daha temiz yapmıyor, aksine saçlarınızdaki yağ dengesini bozuyor.
  8. Şu an bunu yapmak pek mümkün olmayabilir ama karantina günleri bittiğinde evdeki ampulleri tasarruflu ampullerle değiştirerek faturanızda da düşüş sağlayabilirsiniz.
  9. Kullanmadığınızda şarj aletlerini boş yere prizde bırakmayın.
  10. Yiyecekleri israf etmeyin. Çöpe yemek atmayın. Tüketebileceğinizden daha fazla miktarda yemek pişirdiyseniz tazeyken bir kısmını derin dondurucuya atarak sonraki günler için saklayın. Yemek artıklarını mahallenizdeki sokak hayvanları ile paylaşın. Kafe ve restoranların kapanmasıyla sokakta yaşayan canlıların yemek bulmasının zorlaştığını unutmayın.
  11. Bulaşıklarınızı sudan geçirmeden, bulaşık fırçası ile sıyırarak makineye atın. Elde bulaşık yıkarken su israf edildiğini görmezden gelmeyin.
  12. Hem çamaşır makinesinde, hem de bulaşık makinesinde az parça kirli ile makineyi çalıştırmayın. Tam doldurun. Özellikle çamaşırları bu dönemde yüksek ısı ile yıkamamız tavsiye edilirken, 1-2 parça kirli için makineyi döndürmeyin.
  13. Evde sınırsız internet bağlantınız var diye, bütün gün kotanızı kullanmayın. Uzaktan eğitim saatlerinde internet kullanımının öğrenciler için daha gerekli olduğunu unutmayın.
  14. Güneş ışığından maksimum faydalanın. Gündüzleri evde ışıkları değil, perdeleri açarak evi aydınlatın.
  15. Kurutma makinelerinin içinde her kullanımdan sonra çamaşırlardan kalan sular birikir ve makineyi yeniden çalıştırmak için bu su haznesini boşaltmanız gerekir. Bu temiz suyu evde temizlik ya da tuvalet için kullanın, ziyan etmeyin. Miktarını küçümsemeden 1 kova suyu bile değerlendirin. Her ev, her hafta 1 kova suyu tasarruf etse, ne kadar çok suyun kurtulacağını düşünün.
  16. Her şeyden tasarruf edebilirsiniz ama iyiye olan inancınızdan, güzele tutunma çabanızdan ve içinizdeki pozitif enerjiden hiçbir zaman eksiltmeyin. Bugün önlem alarak yarın hepimiz daha güzel bir dünyaya uyanabiliriz.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder