Turcel Orman Zamana ve coğrafyaya sığmayan yıldız: Kobe Bryant
HABERİ PAYLAŞ

Zamana ve coğrafyaya sığmayan yıldız: Kobe Bryant

Kobe Bryant çok genç yaşta aramızdan ayrıldı. 41 yaşındaki Kobe, 26 Ocak 2020'de Türkiye saatiyle akşam 9, Kaliforniya saatiyle ise sabah 10 civarında düşen helikopterinin içinde 13 yaşındaki kızı Gianna ile birlikte hayatını kaybetti. Helikopterde Kobe ve kızı Gianna'nın haricinde Gianna'nnın takım arkadaşı, takım arkadaşının ebeveyni ve basketbol koçu da olmak üzere toplam 9 kişi bulunuyordu. Kurtulan olmadı.

Vefat haberini ilk önce TMZ'den duyduk. Hatta sonradan öğreneceğimiz üzere Bryant ailesi de maalesef haberi buradan öğrenmiş.

Haberin Devamı

En başta ünlü isimlerle ilgili sürekli çıkan ve hatta internet geyiğine dönüşen "Öldü mü?" saçmalıklarından biri zannettik. Çünkü öyle olmasını diledik. Tıpkı Dwyane Wade, Luka Doncic ve Kobe'nin daha nice arkadaşının attığı "Lütfen gerçek olmasın", "Şakadır" paylaşımlarındaki gibi.

Dakikalar geçtikçe iddialar yerini ciddiyete ve ne yazık ki kanıtlara bıraktı.

Zamana ve coğrafyaya sığmayan yıldız: Kobe Bryant

Kaza sebebi

Los Angeles Emniyet Müdürlüğü, Pazar sabahı hava koşullarının uçmak için minimum standartları karşılamadığını söyledi. Emniyet müdürlüğüne ait helikopterlerin de bu nedenle öğleden sonraya kadar havalanamadığı açıklandı.

Los Angeles Times, Kobe'yi daha önce aynı helikopterle taşıdığını söyleyen pilot Kurt Deetz ile konuştu. Deetz, Bryant'ın kullandığı helikopter modeli olan S-76B'nin bir limuzin kadar güvenli olduğunu söyledi.

Deetz, kazanın büyük olasılıkla sisli havaya bağlı olduğunu ve motor arızası olmadığını düşündüğünü açıkladı.

Ailesi ve kendisiyle ilgili bilgi kirliliği

Helikopter kazasında Kobe'nin öldüğü kesinleştikten sonra sosyal medyada maalesef müthiş bir bilgi kirliliği oldu.

Kobe'nin yanında 4 kızı ve eşinin de öldüğü yayıldı. Hatta ABC News ve birçok Türkçe haber kaynağı da bu şekilde bilgi girdi.

Daha sonra Adrian Wojnarowski tarafından doğrulanan ve yine TMZ'ye ait olan haberde Kobe'yle beraber helikopterde olan tek aile üyesinin 13 yaşındaki kızı Gianna Bryant olduğu anlaşıldı.

https://www.instagram.com/p/B70KditgjU_/

Gianna, 5 yaşından beri Kobe'nin açtığı basketbol okulu olan Mamba Ballers'ta oynuyordu. Kobe, Gianna ve diğer 7 kişinin o sabah helikopterde olma sebebi de zaten bir basketbol antrenmanına gidiyor olmalarıydı.

Haberin Devamı

Kobe tedrisatından geçen ve babasının genlerini taşıyan Gianna'nın ileride WNBA'de oynama hayali olduğu biliniyordu.

https://www.instagram.com/p/B7M_zAlHZPI/

Yayılan bir diğer yanlış bilgi ise Kobe Bryant'la ilgili 2012 yılında atılan "Kobe bir helikopter kazasında ölecek" tweet'i.

Kobe, gençlik yıllarından beri ulaşımını helikopterle sağlayan biriydi. Bu yönü de herkes tarafından bilinir, geyiği yapılırdı. 2012'de atılan tweet de bir kehanet değil, 'fazla kullanma' tepkisiydi. Tamamen rastlantı. Tweet sahibi de daha sonra attığı tweet'lerde "gerçek olamaz" gibi şaşkınlık dolu tepkiler verdi.

Neden seviyoruz?

Kobe Bryant'ın ölümü Michael Jackson'ın ölümünün ardından dünyanın istisnasız her yerinde ses getiren ilk ölüm olabilir.

Bu kadar fenomen bir ismin bu kadar erken ölümü kabullenilmesi zor bir hadise. Peki neden zor? Neden Kobe bu kadar seviliyor?

90'ların sonu, 2000'lerin başı, yani milenyum, nedense birçok insan için farklı anlamlar taşıyor. Amerika'da da Türkiye'de de bu böyle.

Haberin Devamı

İşte Kobe Bryant, bu dönemlerde basketbolu tüm dünyadaki ve çocuklara sevdiren isimdi.

25 yaşındaki Kamerunlu Joel Embiid, tweet'inde "Ben Kobe'yi izleyerek basketbol oynamaya başladım. Kobe gibi olmak isterdim" diyor.

19 yaşındaki Slovenyalı Luka Doncic de ölüm haberi yayılmaya başladığı ilk saniyeden itibaren üst üste tweet'ler atıp Kobe'nin kızıyla olan fotoğrafını paylaştı. Her yerde de Kobe'nin Doncic'i izlemeye geldiği ve onunla tokalaştığı anın videosu yayıldı.

Kobe Bryant, sadece Amerika'da yaşayan kişileri değil, şu anda 25 yaşında olan Kamerun doğumlu birini de, şu anda 19 yaşında olan Slovenya doğum birini de etkileyecek kadar zamana ve coğrafyaya sığmayan biriydi.

Oyuncu karakteri

Kobe Bryant deyince birçok kişinin aklına 81 sayı attığı o inanılmaz Toronto Raptors maçı gelir. Unutulması imkansız bir maç gerçekten.

Fakat daha ilginç olanı, Kobe'nin jübile maçında 60 sayı atmış olması. Bir maçta 60 sayı atabilecek durumdayken emekli olmuştu Kobe.

Sakatlıklar onu buna zorlamıştı. Yoksa neden sabahın 4'ünde takımın kondisyonerini arayıp "Eksiğim var, gelip beni çalıştırır mısın?" diyecek kadar sevdiği basketbolu bıraksın ki?

Nowiztki gibi 40'ına, Vince Carter gibi 43'üne kadar oynayabilirdi. Şu an hala oynuyor olabilirdi.

Bu kadar sevdiği basketbolu bırakırken yazdığı "Sevgili basketbol" adlı mektup, 2017 yılında kısa filme dönüştürülmüştü.

Kobe, bu kısa filmle En İyi Kısa Animasyon Filmi Oscar'ı kazandı. Ona Oscar'ı kazandıran şey sadece ama sadece basketbol sevgisiydi.

https://www.instagram.com/p/B7xOgFjnuiO/

Kobe Bryant'ı birçok NBA starından ayıran şey, hayatının kurtulması için basketbol oynamıyor oluşuydu. Birçok NBA yıldızı yoksulluktan kurtulmak, ailesine daha iyi imkanlar sağlamak için basketbol yıldızı olmayı düşler. Aslında bakılırsa böylesi bir hikaye de her zaman daha dramatiktir.

Fakat konuya 'saf basketbol sevgisi' olarak bakınca Kobe, her zaman daha önde. Çünkü Kobe Bryant zaten varlıklı bir aileden gelen, basketbolu sadece sevdiği için oynayan biri.

Çıtayı bu kadar yukarı koymasını sağlayan dürtü, zengin olma isteği değil, sadece basketbol sevgisi.

https://www.instagram.com/p/B4TT0tEn_uJ/

Bu sevgiyi birkaç örnekler sıralarsak:

  • Blake Griffin, ABD Milli Takımı kampında Kobe'nin Temmuz ayında Las Vegas çöllerinde 64 km bisiklet sürerek antrenman yaptığına şahit olduğunu söylemişti.
https://www.instagram.com/p/B7zI0AZDNKE/?igshid=1saofte2t7omq
  • Shaquille O'neal, yazdığı kitapta Kobe için "Salona girdiğinizde Kobe'yi her zaman bir domuz gibi nefes nefese top sürme antrenmanı yaparken görebilirsiniz. Buradaki ufak ayrıntı, Kobe'nin bunu topsuz yapması" cümlelerini kurmuştu.
  • Kitaptaki bir diğer detay ise şu, Shaq, Kobe'nin kendisine "Bir gün Lakers'ta en çok sayı atan oyuncu olacağım. 5 veya 6 tane şampiyonluk yüzüğüm olacak. NBA'in en iyisi olacağım. Buranın Will Smith'i olacağım" dediğini anlatıyor.
  • Eski takım arkadaşı John Celestand, onu "Kobe her zaman antrenmanlara herkesten önce gelirdi. Bir maçta sağ dirseğini kırdı ve onun yokluğunda hayatımda ilk kez antrenmana giden ilk isim olacağımı düşünmüştüm. Sabahın köründe salona girdim fakat Kobe oradaydı. Kırık dirseği sarılı şekilde sol eliyle şut atmaya çalışıyordu" cümleleriyle anlatıyor.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder