Turgay Polat Adrese dayalı yerleştirme
HABERİ PAYLAŞ

Adrese dayalı yerleştirme

Lise yerleştirmede adrese dayalı sistemin ayrıntıları geçtiğimiz günlerde elime geçti. Bu konu oldukça karmaşık ve meşakkatli olacak. Biraz anlatmaya çalışayım. Malum, öğrencilerin sadece yüzde 10’u sınavla öğrenci alan liseye yerleşeceği için kalan yüzde 90’ının nasıl yerleşeceği çok çok önemli. İşlemi size adımlar halinde anlatmaya çalışayım.

Öncelikle her öğrenci için üç farklı eğitim bölgesi olacak. Birincisi evine en yakın olan ‘bölgede’ adını alan gerçek eğitim bölgesi, ikincisi kendi eğitim bölgesinin dışında; ama eğitim bölgesine komşu bölge olan ‘komşu bölge’, üçüncüsü ise komşu bölgenin komşusu olan ‘bölge dışı’ kısmı.

Haberin Devamı

Şimdi her öğrenci için bu üç bölge tanımlandıktan sonra, öğrenci bu üç bölgeden tercih yapabilecek; ama tercih yapması yerleştirileceği anlamına gelmiyor. Unutmayın, bu 3 çember her öğrenciyi kapsadığı için ‘bölge dışı’ veya ‘komşu bölge’ kısmına yerleşmeniz pek mümkün değil. Varsayalım 3 bölgeden de tercih yaptınız. Unutmayın ki, herkes kendi bölgesinde öncelikli olacak yani kendi bölgenize öncelikli yerleşeceğiniz gibi diğer öğrenci de öncelikli kendi bölgesine yerleşecek.

Öncelikli koşullar

Tercih yaptınız, sonra yerleştirmede öncelik sırası devreye giriyor. Buna göre, adresinizin uygunluğu en öncelikli koşul, ikinci koşul o bölgedeki ortaokula devam edip etmemeniz, yani adresiniz uygun; ama sizin aynı yerde oturan ve de o bölgedeki ortaokula giden sizden önce yerleşecek.

Üçüncü koşul tercih sırası, dördüncü öncelik ise okul başarı puanı olacak. Kısacası bu öncelikler devreye alınarak yerleştirme yapılacak. Ama en önemli kısım bu değil. MEB diyor ki bir öğrenci tercih yaparken en az iki okul türü yazmak zorunda ve 10 tercihten az yapamaz.

Bu durumda zaten eğitim bölgesinde aynı tür okuldan 10 tane ve bir tür okul yazamayacağınız için durum biraz karışık olacak. Sonuç, lise yerleştirmede çok sıcak bir dönem bizi bekliyor. Bence en doğrusu seçeneklerinizi arttırmak ve de şimdiden okulları tanımak.

Ama yine söyleyeyim, oldukça karmaşık bir dönem sizleri bekliyor. Velilere, MEB yöneticilerine, okul yönetimlerine ve en önemlisi çocuklarımıza kolay gelsin.

Haberin Devamı

turgay.polat@posta.com.tr

Sıradaki haber yükleniyor...
holder