Turgay Polat Eğitimde ilk kez bu kadar umutluyum
HABERİ PAYLAŞ

Eğitimde ilk kez bu kadar umutluyum

Geçtiğimiz hafta sonu eğitim bakanımız Ziya Selçuk ile yemekte bir araya geldik. Uzun uzun her soruya içtenlikle ve samimi yanıt verdi. Popüler davranmak yerine planlı ve sakin adım atacağını çok net belli etti. Toplumun son 20 yılda eğitimde bir isim üzerinde bu kadar mutabık olmasının nedeni, onunla konuşunca anlayabiliyorsunuz. Ben bütün sohbet boyunca umut ve gelecek adına beklentilerimi bulmanın heyecanını yaşadım. Umarım her şey yolunda gider ve bu memleket Ziya Hoca’nın da dediği gibi ‘eğitim iyi olmazsa ekonomi ve demokrasi olmaz’ cümlesindeki güzel günlere ulaşır.

Haberin Devamı

Peki, neler konuştuk? Ziya Hocam sorduğumuz tüm sorulara tek bir adres gösterdi: “Ekim’in ilk haftası büyük olasılıkla üç yıllık bir makro plan ilan edeceğiz. ÖSYM, YÖK ve MEB birlikte çalışacak. Dünya çapında yazılımcılarla tasarımın sistem tarafını görüşüyoruz” dedi. Biz de bazı ipuçlarına rağmen o günü beklemenin doğru olacağına inanıyoruz. Ama bunun yanında asıl hedefimiz, bütün değişimlerde kuralı yeni başlayana koymak. Yani üçüncü sınıftaki nasıl başladıysa öyle devam edecek. Sonraki senelerle ilgili durum, üç yıllık makro planımızda belli olacak.

‘Öğretmen yetiştirme hayati önemde’

‘İhtiyaç temelli bir müfredat gerekiyor, onu yapacağız’ dedi, bu önemli. Eğitim bir AK Parti, CHP meselesi değil. ‘Okullarımız arasındaki eşitsizlik OECD ülkeleri arasında en yüksek oran’ diyor. Önemli bir tespiti de üniversite sınavının lisedeki derslerden yapılamayacağı idi, ‘bu bir bitirme sınavı’ değil dedi. ‘Üniversite giriş, üniversitenin talep ettiği konulardan yapılmalı’ dedi. Yıllardır bu cümleleri arıyordum. ‘Öğretmen yetiştirme hayati önemde’ dedi. Ziya Hoca, “YÖK Başkanımızla tasarımızı konuştuk. Eğitim fakültelerinin farklılaştırılması gerekiyor, bir kısmı sadece lisansüstü eğitim vermeli. Öğretmenlerle ilgili asıl problem, okullarda çalışanları ihmal etmemiz. Öğretmen odalarını anlamadan eğitim sistemi anlaşılmaz” dedi.

Toplumun beklentisinin yüksekliğini, “Ne kadar yüksekten düşeceğimi gösteriyor. Endişelendiriyor; çünkü insanların hayata dair umutlarının belirli noktaya teksif edilmesi çok rasyonel değil. Bunun farkındayım fakat ihtiyaç olduğunun da farkındayım. Beceremeyebiliriz de o zaman da çekip gitmek lazım” dedi. Birkaç konu daha, bunları söylemeden geçmeyelim. Temel liseler için yasal süreç devam edecek, kapanacak. Özel okul konusunda KDV’nin yüzde 1’e inmesi gerekiyor. Ne yalan söyleyeyim ilk kez gelecek için projeksiyonu konuştuğumuz eğitim konuştuğumuz bir bakanımız oldu. Aman tahtaya vuralım.

Haberin Devamı

turgay.polat@posta.com.tr

Sıradaki haber yükleniyor...
holder